Дбаємо про свою поставу

[peg-image src=”https://lh3.googleusercontent.com/-lPG4SsLtuiY/W_JbgAbXxwI/AAAAAAAAC3A/CzqdWPDn51E2kcPIQntIiRsUHpnxD7mbgCCoYBhgL/s144-o/P81025-132611.jpg” href=”https://picasaweb.google.com/107089070313193142780/6623661216144960737#6625458607244166914″ caption=”” type=”image” alt=”P81025-132611.jpg” image_size=”4160×3120″ ]

Робота 8-Б класу над проектом «Мистецтво бути здоровим» в рамках загальношкільного проекту «Крок до зірок» триває. Творча група  «Біологи-медики» зацікавилась проблемою порушення постави, визначила основні її причини та прояви і вирішила поділитися із однолітками та вчителями щодо негативного впливу на стан здоров’я дітей.

Порушення постави частіше всього з’являється в шкільному віці, особливо в періоди прискореного росту скелета дітей (періоди витягування), але, оскільки сьогоднішнє покоління дітей багато часу проводить біля телевізора і комп’ютера, постава у дітей погіршується вже в молодшому шкільному віці.

Постава – це вміння без особливої ​​напруги утримувати своє тіло, зберігаючи правильну позу в різних положеннях: сидячи, під час ходьби та ігор. Найважливіша умова правильної постави – нормальний розвиток хребта. Якщо положення тіла правильне, то будь-яких негативних змін у стані здоров’я людини не відбувається. Особливо це стосується стану кісткового скелета  і м’язів.
Чому важливо мати гарну поставу?  Якщо дитина чи підліток неправильно, згорбившись сидить за партою чи столом, викривляючись в ту або іншу сторону,  то така неправильна поза стане для нього звичкою. Або якщо учень постійно носить важкий портфель в одній руці, то це може призвести до викривлення хребта в праву або ліву сторону, яке називається сколіозом. Є безліч причин, що викликають зміни в стані кісток і м’язів. До них відносять різні захворювання, викликані слабким фізичним розвитком в тому випадку, якщо людина нехтує заняттями фізкультурою і спортом. Порушення статури не тільки дуже не красиво, але й шкідливо для здоров’я людини: страждають внутрішні органи, знижується працездатність – такі люди частіше хворіють. Щоб цього не було, треба ретельно стежити за тим, як сидиш за партою чи столом під час уроків, регулярно робити зарядку і займатися спортом.

Основи здоров’я, способу життя, оздоровчі звички закладаються в сім’ї з раннього дитинства. Виховати здорову розумну дитину – це не просте завдання, вирішення її потребує знань, умінь, старанності і терпіння. Дуже важливо якомога раніше почати, вміло й систематично проводити загартовування, заняття гімнастикоюмасаж. Ці дії, вчасно розпочаті, унеможливлять розвиток неправильної постави у дитини.