Інноваційний підхід до вивчення предметів природничого циклу

24 січня 2019 року на базі Новоселицької гімназії відбулося засідання круглого столу вчителів хімії та біології, на якому розглядалася тема «Міжпредметні зв’язки – як засіб різнобічного підходу до вивчення природничих наук».

Своїми напрацюваннями та практичним досвідом із колегами ділилися вчителі із Новоселицьеої гімназії, Боянської ЗОШ та Ванчиківецької ЗОШ. Яна Валентинівна Дисар, заступник директора з навчально-методичної роботи, вчитель біології Новоселицької гімназії, в змістовній презентації висвітлила практичні аспекти застосування міжпредметних зв’язків при викладанні природничих наук. Яна Валентинівна також поділилася з колегами досвідом щодо створення електронного портфоліо та надала практичні поради щодо використання наочностей під час проведення інтегрованих заходів з біології.

Теоретичний модуль представила методист з природничих дисциплін РМК Ольга Волкова. Вона ознайомила присутніх з теоретичними основами інтердисциплінарних зв’язків: суттю інтердисциплінарних зв’язків, функціями, класифікацією, основними етапами реалізації інтердисциплінарних зв’язків, напрямками реалізації інтердисциплінарних зв’язків в освітньому процесі, проблемами застосування інтердисциплінарних зв’язків.

Після насиченого теоретичного блоку вчителі хімії та біології Новоселицького району та ОТГ мали можливість на практиці закріпити почуте, розробляючи тематику інтегрованих, бінарних уроків та позакласних заходів.

Під час обговорення педагоги прийшли до висновку, що природничі дисципліни прекрасно інтегруються майже з усіма іншими науками. Хіміки й біологи Новоселицького району та ОТГ зазначили, що систематичне фрагментарне застосування міжпредметних зв’язків на уроках природничого циклу приведе до успішного формування компетентнісного бачення й розуміння життя в учнів. Завдяки такому підходу до викладання хімії й біології учні зможуть застосувати здобуті знання в реальному житті.

Завершилося засідання круглого столу висловлюванням подяки за змістовну, повчальну та цікаву інформацію, яку отримали педагоги на даному заході.