Промоакція 8-Б класу “ГМО – за і проти”

Чи потрібні нам ГМО або генетично модифіковані організми? Може, вони тільки завдадуть шкоди людству, порушивши наші геннетичні коди? Наскільки все це страшно? Спробуємо розібратися.                  

Питання використання ГМО належить до числа глобальних, які детально вивчаються в наукових колах, цікавлять громадськість, але не мають на сьогоднішній день однозначного рішення. Противники і прихильники вживання ГМО в своєму арсеналі володіють достатньою кількістю вагомих аргументів. Розглянемо деякі з них.
Насамперед, цінність генетично модифікованих організмів полягає в їх застосуванні для досліджень особливостей розвитку складних захворювань, у тому числі різного роду пухлин і хвороби Альцгеймера, а також процесів природного старіння організму і проблем регенерації, вивченні функціонування нервової системи людини .
Крім того, ГМО широко застосовуються в медичних цілях. Наприклад, для створення ліків. Ще один важливий напрямок? сільськогосподарська галузь. За допомогою досягнень генної інженерії створюються нові сорти рослин, більш стійкі до несприятливих умов зовнішнього середовища і шкідників, які володіють вдосконаленими смаковими якостями. Прихильники застосування генетично модифікованих організмів стверджують те, що саме в ГМО укладений ключ до порятунку в майбутньому людства від неминучого голоду. Згідно з новітніми прогнозами загальна чисельність населення планети до 2050 року може збільшитися до дев’яти, а за деякими даними навіть до 11 млрд. осіб.
Цілком зрозумілою стає необхідність множення всесвітнього виробництва продукції сільськогосподарського сектора.
ГМО в цьому плані мають кілька важливих переваг. Перш за все, вони більш стійкі до різних хвороб і до складних погодних умов. Крім того, вони дозрівають за мінімальний період і не псуються протягом тривалого часу. Такі рослини дають стабільний урожай.
Не дивлячись на вище перераховані аргументи, противники ГМО мають вагомі доводи проти використання таких досягнень генної інженерії. Насамперед, це реальна загроза людському організму, яка проявляється у збільшенні кількості алергічних захворювань, порушення процесу обміну речовин. Крім того, вчені говорять і про наявність загрози навколишньому середовищу через появу вегетуючих бур’янів, боротьба з якими вельми складна, а також несприятливих наслідків забруднення дослідних ділянок та хімічного забруднення. Багато небезпек в собі таять та глобальні ризики, які проявляються в активізації критичних вірусів.
Підводячи підсумки, можна з упевненістю сказати про те, що використання ГМО має як плюси, так і мінуси. Тому не можна однозначно говорити про їх шкоду або користь. Прислухайтеся до думки авторитетних учених, але завжди пам’ятайте про те, що вибір на користь або проти генетично модифікованих організмів тільки за вами.

З Вами вели розмову  творча група 8-Б класу “Генетики”