Наші учні всюди

  Як приємно подорожувати і відкривати нові країни та міста. А особливо, коли ти подорожуєш зі шкільними друзями-#нашіучнівсюди та класними керівниками (Я.В. Дисар, А.М. Ковдриш, Л.П. Лютик) Нещодавно, учні 8-11 класів Новоселицької гімназії відвідали країни Європи: Польщу, Чехію та Німеччину, де мали змогу познайомитись зі стародавньою архітектурою, скуштувати національні страви та просто гарно провести час.

Перша наша зупинка – це країна Польща. Тут є кілька столиць, Варшава – адміністративна, але душа цієї країни в цікавому місті Краків. Неприступний, і в той же час привітний Вавель, торгівельні ряди Сукенніце, Ягелонський Університет, заплутані вулички старого міста, ну і як не загадати бажання під «хейнал», мелодію сурмача, яка ллється з вежі Маріанського костелу.

А Прага, для нас – місто, що стало втіленням краси і гармонії, де відпочиває погляд і завмирає душа, де люблять життя, а історія повстає як відкрита книга. Тут велична Влтава віддзеркалює пишність палаців і садів, розкіш готики і бароко, а затишні площі й елегантні вулиці переповнені таємницями і легендами. Усі, хто був коли-небудь у Празі, зачаровані цією відбитою в камені музикою століть і завжди прагнуть повернутися сюди знову. Повернутися, щоб ще раз спробувати «хвилину абсолютного щастя». Однак головною туристичною Меккою є таки Празький Град, заснований Карлом ІV. Прагнення чеського короля забезпечити улюбленому місту вічну славу втілилося в невтомному спорудженні шедеврів архітектури. Від побаченого ми були в захваті.

Завершилась наша поїздка Дрезден – одна з найбільших культурних столиць Європи. У його музеях зберігаються безцінні скарби, у ньому вікова культура. Місто Дрезден було засновано на місці слов’янського рибальського села. До XV століття тут розташовувалася резиденція саксонських герцогів, курфюрстів, а пізніше – королів.. XVIII століття стало для міста століттям найбільшого розквіту, Дрезден стає центром європейської політики, економіки та культури. Проте XX століття виявиться найтрагічнішим століттям міста в історії. В результаті англо-американських бомбардувань в кінці Другої світової війни Дрезден був практично стертий з лиця землі. До теперішнього часу, в результаті реставраційних робіт, які ведуться тут з 1951 року, місто практично відновлене. Також ми відвідали Дрезденську галерею, або Галерею старих майстрів, яка є головним музеєм палацового комплексу Цвінгер. Галерея увібрала в себе історію європейського живопису 15-18 століття і дає повне уявлення про розвиток тогочасного мистецтва. Серед відомих полотен в скарбниці світового живопису нас вразили «Автопортрет з Саскією» Рембрандта, «Спляча Венера» Джорджоне і знайома кожному «Сикстинська Мадонна» Рафаеля.

Наші враження від поїздки перевершили очікування. Сподіваємось, що не раз відвідаємо ці прекрасні країни та зможемо прогулятися вузенькими, атмосферними вуличками, ностальгуючи за цими прекрасними та веселими моментами.

Прес-центр Новоселицької гімназії