Осінь завітала до Карпат…

Чисті небеса… Краса первісна…

Листопад, жовтневий листопад!

Золота, сліпуча, промениста –

Осінь завітала до Карпат!

Наталя Данилюк

Учні 6-А, 6-Б та 7-Б класів Новоселицької гімназії  вирішили знову відправитися в очікувану мандрівку до Карпат на вихідні дні. Заздалегідь маршрут вибрали дуже цікавий та пізнавальний, працюючи в багатьох напрямах в рамках загальношкільного проекту з виховної роботи «Крок до зірок». Мандрувати завжди цікаво, а ще в таку пору року, як осінь…

Здавалося б, про місто Яремче точно знають усі, не тільки  українські туристи, бо це – ворота у дивовижний світ Карпат. Звідси починається багато гірських подорожей, сюди їдуть побачити знаменитий водоспад Пробій, познайомитися з карпатським колоритом і почути неймовірні історії про Олексу Довбуша…Звичайно ж, у Яремче варто їхати не лише на один день: мінімум на вихідні, максимум – на тиждень, якщо врахувати походи в гори.

Мандрівна наша розпочалася із оглядової екскурсії містом, де ми мали змогу почути та дізнатися щось нове для себе, згадати те, що вже вчили. Побувати знову на мості через річку Прут  з видом на водоспад Пробій, побачити ресторан «Гуцульщина», водоспад Дівочі сльози, Іллінську церкву, і найголовніше не забули побувати на торговій площі та купити гуцульські сувеніри  на згадку про Карпати. Далі наш маршрут повів нас до  унікального парку-музею «Карпати в мініатюрі», який детально відображає архітектурні пам’ятки та об’єкти культурного надбання Карпат. Парк-музей став новою туристичною визначною пам’яткою і водночас  майданчиком для нестандартного вивчення географії та історії Карпатського краю. Особливості парку-музею  «Карпати в мініатюрі» став сумісним проектом громадської організації «Центр ділових та соціальних ініціатив» і Карпатського національного парку. Зусиллями цих двох організацій проект реалізовано у 2015 році, а 21 липня цікавий об’єкт урочисто презентували. Розмістили його в урочищі Жонка, який знаходиться на території Карпатського НПП. Експозиція музею на сьогодні  налічує близько 18 об’єктів. Поряд із музеєм знаходиться вольєрне господарство Карпатського НПП і комплекс «Ведмежа гора». Нам було дуже цікаво побачити  не тільки тварин, птахів, а й відчути ту атмосферу,  яка швидше нагадує екопарк,  ніж  вольєрне господарство. Тут функціонує реабілітаційний центр для диких тварин і птахів. Під опікою фахівців національного парку на великій території живуть косулі, олені, кабани, лисиці, також білі лебеді, дикі качки, сови, орли та інші птахи.

Підкріпившись  смачненьким обідом і трішки відпочивши, ми відправилися  підкорювати одну із  вершин  наших Карпат . Гора Маковиця – одна з найвищих вершин в околицях  міста  Яремча,  висота над рівнем моря: 550 –984 метрів.  З вершини гори відкривається панорама мальовничих гірських пейзажів: хребет Явірник, вершини Хом’як, Синяк і Довбушанка, а також Говерла і Петрос. Споглядання цих краєвидів викликає ще більше захоплення та любов  до Карпат та бажання повертатися сюди знову і знову. Йдучи  лісовою стежиною догори поступово занурювалися в  неповторно красивий світ старовікового лісу, де проростають бук, ялина та ялиця. Продовжуючи рухатися по маршруту, мали змогу бачити  мальовничі краєвиди міста Яремча. Стежка на гору Маковиця відкриває для подорожуючих чудові краєвиди міста Яремча та навколишніх сіл. Мандрівка цим маршрутом подарувала нам незабутні враження від прогулянки лісом, який в кожну пору року привітає своїми колоритними барвами.

Своєю гостинністю зустрів нас туристично-оздоровчий комплекс «Керманич», де ми мали змогу вечеряти та відпочити, щоб на наступний день відправитися в мандрівку з новими силами.

Другий день нашої подорожі розпочався із знайомства з спортивно- оздоровчим комплексом «Спартак», де тренуються молоді спортсмени –гірськолижники, майбутні чемпіони нашої держави. .. Далі ми відправилися в один  із найбільших  гірськолижний курорт України – Буковель.  Розташо -ваний неподалік від села Паляниця, біля підніжжя гори Буковель на висоті 920 метрів над рівнем моря. Найвища точка курорту  г. Довга — 1372 метри. Піднявшись  на оглядовий майданчик, ми побачили неперевершену красу наших Карпат – це незабутні краєвиди Малої та Великої Говерли, де не де вкриті вже снігом.

На зворотньому  шляху додому кожен із нас намагався розповісти про те , що йому більш за все запам’яталося з мандрівки  Карпатами. Емоції переповнювали дитячі душі. Карпати вміють зачарувати, закохати в себе, і їм це вдалося. І на завершення цікавої, вражаючої поїздки хочемо побажати й іншим учням: не лінуйтеся, подорожуйте по безмежних просторах нашої рідної України, адже в кожному її регіоні є багато мальовничих куточків.  Подорожуйте! До нових зустрічей на краєзнавчих і туристичних теренах України!

Учні 6-А,6-Б,7-Б класів

Класні керівники:

                                                                             Козак С.Д.,  Блейбер Д.М., Дідух-Бойчук Т.Г..