Буковина – перлина України

 

Краса – і тільки, трішечки краси,

душі нічого більше не потрібно…

Ліна Костенко

Всебічно розвинена особистість є надзвичайно чутливою до краси, гармонії, благородства. І своєю діяльністю вона прагне утверджувати їх. Саме на формуванні таких якостей особистості зосереджене естетичне виховання. Спрямоване воно на формування в людини гуманістичних якостей, здатності відчувати і розуміти красу, жити за її законами. Естетичне виховання покликане ознайомити людину із загальними закономірностями художнього освоєння дійсності, сутністю і формами відображення дійсності й перетворення життя за законами краси, роллю мистецтва в розвитку суспільства. Тому метою проекту є не тільки розширення художнього сприймання, списку прочитаних книг, почутих музичних творів, а й організація людських почуттів, духовного росту особистості, регуляція і корекція поведінки.

На початку 2019 навчального року  учні 7-Б класу Новоселицької гімназії  в рамках загальноосвітнього проекту «Крок до зірок» розпочали свою роботу над власним класним проектом з естетичного виховання  «Буковина – перлина України ». В ході роботи над проектом  ми зібрали матеріали щодо різних видів мистецтва, дізналися про відомих діячів культури і поділились набутими знаннями з учнями гімназії та жителями міста про надбання рідного краю, рідної України.  У реалізації  проекту прийняли  участь  учні  класу, батьки, вчителі та класний керівник. Проект складається з двох частин. Основною роботою над проектом було відвідування бібліотек, музеїв, музеїв-садиб, здійснення екскурсій, відвідування театру, організація зустрічей з майстрами своєї справи, виконання власних робіт та робота з засобами ІКТ. В ході роботи, що триває з вересня 2019 року по квітень 2020 року, діти матимуть  змогу відчути  та долучитися до пошукової роботи.

Об’єднавшись  в групи  за інтересами учні розпочали свою роботу за визначеними та обраними  завданнями . «Літератори» ознайомилися  із життям і творчістю видатних письменників Буковини; відвідали бібліотеки, де ознайомилися з літературними виданнями поетів та письменників. Також створили презентацію «Відомі письменники Буковини» ,  збірник віршів про Буковину, влаштували та взяли участь в літературній світлині. Де хто з учнів написали та презентували власні вірші про рідний край. «Живописці»  зібрали цікаву інформацію про жанри живопису; розповіли про відомих живописців Буковини, здійснили екскурсію до художньої школи. Творча група організувала виставку про види живопису, створили інформаційні листи, презентацію «Живописна Буковина», продемонстрували власні твори художнього мистецтва.  «Музикознавці» ознайомилися із творчістю Буковинських митців; знайшли інформацію про видатних композиторів рідної Буковини; створили презентацію про нашу землячку Софію Ротару, а також про Назарія Яремчука, оформили буклети . «Народні умільці» – підготували  інформацію про народні ремесла Буковини;  здійснили екскурсії до місць збереження народних ремесл рідного краю; розповісти про людей, котрі намагаються зберегти народне мистецтво нашого краю; створили та оформили збірник «Народні майстри Буковини» . Відвідуватимуть  майстрів  вишивки, ковальства та інших видів ремесла. Презентували презентацію «Наша Буковина багата умільцями».   Роботу творчих груп учнів було презентовано на виховній справі «Мистецтво і ми», де вони мали змогу оцінити роботу один одного та поділитися своїми враженнями від виконаної роботи в рамках проекту. Але роботу не завершено, вона продовжується… Учні працюють над створенням галереї «Буковина –Перлина України».       Звичайно, не завжди виходить , як ти хочеш. Були певні труднощі, зокрема, з організацією екскурсій, активністю та відповідальністю.  Все що не робиться, робиться на краще, отже потрібно вірити в себе і все вийде…

Класний керівник

Дідух-Бойчук Тетяна Георгіївна