«Старий Новий рік –  історія та традиції свята»

« Сію, сію, посіваю, з Новим роком Вас вітаю.

На щастя, на здоров’я, на цей Новий рік,

Я ледве торбинку до Вас приволік.

А в тій торбинці місяць ясненький,

Щоб на Вашому столі був хлібець біленький.

А в тій торбинці яснії зорі,

Щоб гарно родилось на Вашому полі.

А в тій торбинці листячко з дуба,

Щоб була здорова родинонька люба.

А в тій торбинці – вітер-вітрило,

Щоб Вашій худібці добре жилося.

З тії торбинки все викладаю,

Але в торбинку покласти прохаю,

Кільце ковбаски, кавальчик сала,

Пампух, горішки, яблучок пару.

Можна покласти й меду горнятко,

Щоб віншування  йшло весь рік гладко!

Будьте здорові, дідусю й бабусю,

На другий рік знову приволочуся.

Христос ся рождає!

…такими словами 15 січня 2020року в 7-Б класі  розпочалася театралізована виховна справа «Старий Новий рік»  в рамках тижня «Старий Новий рік – історія та традиції свята». Метою заходу було ознайомити учнів з традиційним  зимовим  християнським  святом – Старим Новим роком, Святого Василя, а також розповісти,  які ще свята входять до зимового циклу свят. Познайомити з обрядом засівання  й  щедрування. Розвивати вміння знаходити народознавчий матеріал  з різних джерел. Вдосконалювати вокально – хорові навички, артистичні здібності, почуття гумору. Збагачувати словниковий запас учнів  історичною лексикою. Виховувати та не забувати про любов і повагу до національних традицій та обрядів рідного  краю, України. На захід запросили Альону Вікторівну Басарабу – заступника директора  гімназії з виховної роботи.

Звичайно, захід відбувався в актовій залі гімназії, де учні заздалегідь підготували певні декорації та обрядові атрибути для  проведення вистави . Обравши собі господарів свята , одягнувши костюми  – діти вирішили відтворити епізод свята , коли молоді хлопці ходять від хати до хати та співають обрядові пісні, засівають. Адже  ще напередодні цього дійства вони це робили в своїх родинах.  Учні також  під час заходу розповідали  про традиції святкування цього свята, звідки походить його історія, чого слід обов’язково дотримуватися під час святкування, що повинно бути в кожному будинку на столі. Не забули і про настрій , який повинен панувати в оселях. А ще дівчата згадали про ворожіння, що  їм розповідали  їхні бабусі та прабабусі, яке також відбувається на Старий Новий рік, і про те, чого не слід робити й говорити в цей вечір. І  також нагадали про народні прикмети, які нам потрібно знати. Як ми бачимо, що багато хто з синоптиків опираються на народні прикмети , що спостерігаються в природі.

На завершення хочеться сказати, що ми , українці, повинні не забувати , а продовжувати, підтримувати все те набуте, що нам дісталося , як в народі кажуть: «Від діда, прадіда…»  Учні отримали море емоцій і хороший настрій на новий навчальний семестр.

Зі святами Вас всіх!

Цікаві факти про свято Старого Нового року

Старий Новий рік – це рідкісний історичний феномен, додаткове свято, яке з’явилося в результаті зміни літочислення. Це свято відзначається переважно в тих країнах, де православна церква продовжує користуватися юліанським календарем.

До вечері, як і на Святвечір, сідає вся сім’я. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраний та чистий. Після вечері треба обов’язково зайти до сусідів і попросити один у одного вибачення за можливу провину один перед одним, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді.

 

 

Вечір напередодні Нового року дає шанс і тим хлопцям, які зазнали невдачі під час сватання. Саме в цей вечір можна зробити другу спробу. Правда, для цього потрібно застати дівчину вдома, а це дуже важко, так як по селу вже ходять дівочі ватаги щедрувальників. Щедрувати дівчата могли лише під вікнами будинків і то, лише ближче до кінця Щедрого вечора, тобто до опівночі.

Якщо вийти на подвір’я опівночі, то можна відчути, як Новий рік проганяє Старий. У перший день Нового року найбільш поширеним був, та і зараз залишається, обряд посівання. Вважається, що цей обряд прийшов до нас ще з дохристиянських часів, адже наші пращури зустрічали Новий рік не взимку, а навесні і тому обряд посівання пов’язаний з надіями на добрий урожай. Засівали здебільшого діти, причому щедріше всіх обдаровували тих, хто прийшов в будинок першим.

Особливої ​​уваги заслуговують дівочі гадання. Що тільки не робили представники слабкої половини, аби дізнатися, що ж готує їм примхлива доля. Спробуйте, хоча б таке: перед сном покладіть під подушку гребінець, при цьому примовляючи: “Суджений мій ряджений, розчеши мені голову!”. Той, хто уві сні буде чесати голову, той і буде судженим.

Вважається, що у цей день не слід вимовляти слово “тринадцять”, а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік. Також багато хто досі вірить, що на Старий Новий рік та у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш.

Існує і більш дивна прикмета – якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. Забобонні люди вірять, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці.

 

 

Класний керівник  7-Б класу

Дідух-Бойчук Тетяна Георгіївна