Всесвітній день авіації та космонавтики

12 квітня все людство святкує Всесвітній день авіації та космонавтики. Це свято з’явилось на честь першого польоту в космос людини, і тим самим воно підкреслює нестримну жагу людей до пізнання нових знань. Ера польотів людини спочатку на літаку, а потім і в космічному кораблі відкрила для людства принципово нові можливості в подоланні відстані та швидкості руху.

У цей день, 12 квітня 1961 р., громадянин СРСР старший лейтенант Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше у світі здійснив орбітальний політ навколо Землі, який тривав 108 хвилин. Тому за рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ) 12 квітня святкується як Всесвітній день авіації та космонавтики. В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» і закріплений Указом Президента України від 13 березня 1997 р. № 230/97, його святкування відповідно проводиться щорічно 12 квітня. Пізніше, 7 квітня 2011 р., на рівні Генеральної Асамблеї ООН, була прийнята відповідна резолюція № 65/271, в якій 12 квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос.

Слід підкреслити, що наша держава Україна й авіація та космос – нероздільні. Саме в Україні тривалий час працював творець першого у світі літака О. Можайський. Київський інженер Ф. Гешвендще в 1886 р. спроектував перший в історії людства реактивний літак. 23 травня 1910 р. літак К-1 київського конструктора О. Кудашева здійснив перший повноцінний політ. Із Києва «вилетів» у велику авіацію уславлений авіаконструктор Ігор Сікорський, що згодом переїхав до США. І. Сікорський – всесвітньо відомий авіаконструктор, творець гелікоптерів, який увійшов у світову історію авіації як автор перших у світовій практиці авіабудування багатомоторних літаків та гелікоптерів.

Українське походження мали такі творці теорії польотів у світовому просторі,  як: Костянтин Ціолковський (повне прізвище якого Ціолковський-Наливайко), Микола Кибальчич, Юрій Кондратюк. У Київському політехнічному інституті свого часу вчилися Сергій Корольов і Володимир Челомей (конструктор відомої ракети-носія «Протон»). Перші у світі бойові ракети (після китайських дослідів) створив нащадок українських козаків генерал-лейтенант Олександр Засядько.

Першим, хто ініціював використання ракети для польоту людини в космос теж був українець родом з Чернігівщини – Микола Кибальчич.

Житомирянин Сергій Корольов розробив ракету, яка 12 квітня 1961 р. вивела у космос першу людину планети. Мало хто знає, але свій шлях до Місяця так званий «улюблений місячний трактор» Корольова розпочав в Україні. Для підготовки команди, що керувала «Луноходом», та для випробовувань самого апарату в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». На Місяць було запущено усього два «трактори» – «Луноход-1» (1970 р.) та «Луноход-2» (1973 р.). Пізніше з селища Шкільне у Криму керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійснення першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон».

За роки незалежності Україна посіла своє місце серед провідних космічних держав світу. Сьогодні випускаються найрізноманітніші ракетоносії. Від «космічної малолітражки» – типу «Циклон-3» (супутники до 600 кг), до важкої «космічної фури» Зеніт-2 SLВ, здатної вивести на орбіту до 14 тонн. Усього на 3 закордонних космодромах – Байконур, Плесецьк і «Сі Ленч» – експлуатуються 5 українських ракетно-космічних комплексів, якими з 1991 р. здійснено близько 80 пусків, та виведено на орбіту понад півтори сотні супутників.

Прикладом міжнародного співробітництва в освоєнні Всесвіту, пізнанні його таємниць став політ українського космонавта Леоніда Каденюка на борту американського корабля, який стартував 19 листопада 1997 р. Цей політ тривав 16 діб.

З метою дослідження та використанні космічного простору, 29 лютого 1992 р. Указом Президента України було створено Національне космічне агентство України (з 2011 р. – Державне космічне агентство України (ДКАУ). Основними напрямками його діяльності є розробка концептуальних основ державної політики в галузі дослідження й використання космічного простору в мирних цілях та інтересах безпеки держави, забезпечення організації космічної діяльності в Україні та під юрисдикцією України поза її межами, розвиток міжнародного співробітництва в космічній галузі.

Протягом цього тижня гімназисти мали змогу фантазувати про космос.

Учитель історії Басараба О.О. запропонував дітям за бажанням взяти участь в акції #kidsspacefantasy.

Бібліотекар Луник В.Д. закликає дітей обрати книжки про космос за посиланням https://starylev.com.ua/news/dityam-pro-kosmos-yaki-knyzhky-obraty

Адже лише в дитячій країні Дитинство можна заплющити очі, розплющити їх і опинитися у відкритому космосі.