Вчитель – краєзнавець

Кожного разу в День нашого міста на сторінках районних газет з’являлися цікаві матеріали з історії Новоселиці, її людей, героїчних буднів рідного краю. А тепер нема. Бо пішов у вічність автор цих матеріалів, відомий краєзнавець, який як ніхто знав історію Новоселиці, любив її і знаходив цікаві матеріали з життя рідного міста – О.І. Риндюк.

Багато новосельчан більш поважного віку пам’ятають його як вчителя географії та завуча Новоселицької гімназії і відомого краєзнавця.

Новосельчан вразила стаття в місцевій газеті про життя і подвиг легендарного генерал-лейтенанта інженерних військ, замученого фашистами Дмитра Михайловича Карбишева, який жив у Новоселиці, любив наше місто, як пам’ятала наше місто дружина Карбишева, з якою переписувався О.І.Риндюк.

Це Олексій Іванович розповів нам про перебування в Новоселиці американського письменника Джона Ріда, російського поета Сергія Єсеніна, єврейського письменника Шолом Алейхема, який писав, що в Новоселиці півень співає на три держави: Австроугорщину, Росію і Румунію. А історія визволення Новоселиці від німецько-фашистських загарбників. Переписка з рідними Василя Шкіля, поїздки школярів у Бориспіль, рідне місто Героя. Приїзд  в Новоселицю механіка-водія Савченка В.Г., А.Ф.Каменюка.

Створення музею в школі, загону юних слідопитів, переписка з рідними похованих у міському парку. Переписка з Центральною бібліотекою Москви, Центральною бібліотекою іноземної літератури, Архівом Міністерства Оборони, Центральним Архівом прикордонних військ.

А на святкування 30-річчя Перемоги в Новоселицю приїхало 40 осіб – рідні і близькі похованих у міському парку. Вони приїхали із Грузії, Росії, з різних областей України і шукали лиш одного – Олексія, бо знали тільки його.

Особлива сторінка – зв’язки з жителями Ізраїлю, для яких Новоселиця залишилася рідним містом. Це вони, або їх родичі пережили тут «чорну суботу», це їх родичі поховані на кладовищі під Строїнцями. Про Новоселицю вони пишуть книги, складають вірші, пишуть нариси в журналах і газетах. Вони дарували ці книги Олексію Івановичу, особливо любив він книгу Нісана Пейсаха «Новоселиця – моя гордість і печаль». Ці книги – подарунки з Ізраїлю на знак вдячності до трагічних сторінок з історії єврейського народу.

На Буковині нема більше райцентрів, яким присвячено стільки книг, де так би вивчена їх історія. І це все завдяки Олексію Івановичу.

Шануймо працю учителя-краєзнавця, почесного громадянина м.Новоселиця, чиїм іменем новосельчани назвали одну із вулиць міста.

Дика Катерина Іллівна

Луник Валентина Дмитрівна