День науки в Україні

16 травня 2020 року Україна відзначає День науки. Чи рухає наука прогрес? Безперечно, принаймні активно сприяє цьому руху.  Складно собі уявити сучасне життя без досягнень науки. Адже лише завдяки науці людство досягло прогресу, розвитку і пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів та нанотехнологій.

Щоб оцінити заслуги науки перед суспільством, у третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки.

Свято запроваджене в Україні «…на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України…» згідно з Указом Президента України «Про День науки» від 14 лютого 1997 року № 145/97.

Мета цього свята – вшанування наукових традицій, досягнень учених, якими ми цілком справедливо пишаємося, і на яких покладаємо великі сподівання.

Науковий потенціал Україні вважається одним з найкращих в Європі. Українські вчені є авторами безлічі винаходів у різних областях науки.

Багато вчених невиправні романтики. Їх часто зовсім не цікавить, скільки часу і сил буде покладено на те чи інше наукове дослідження. Вони готові працювати понаднормово. Їх захоплює сам процес, а відкриття, яке той або інший звичайний учений може зробити, зовсім не зупиняє їх. Навпаки, це стає прекрасним приводом відпочити, усвідомлюючи щось нове, зібратися з силам і приступити до наступних, ще не досліджених кроків.

День, в який вся українська наукова середа знаходить для себе час на свято має давні традиції. Україна являє собою державу з високим рівнем освіти і науки. НАН України – Національна Академія Наук України, була заснована 27-го листопада 1918-го року і зараз має 3 секції, близько 14-ти відділень і 170 інститутів та інших наукових установ, а також 1400 науково-дослідних інститутів і 330 вищих навчальних закладів, в котрих працюють більш ніж 7000 докторів і 78000 кандидатів наук.

День науки в ім’я миру та розвитку покликаний нагадувати спільноті про необхідність використання науково-технічних досягнень в інтересах миру та розвитку на благо людської цивілізації, а також сприяти популяризації ролі науки в якості інструменту, що знаходиться на службі суспільства. В науці існує величезна кількість напрямків. Саме завдяки науковим досягненням світ рухається вперед.

Наукове товариство учнів «Інтеграл» Новоселицької гімназії щиро вітає науковців зі святом творчої праці – Днем науки! Бажаємо усім науково-педагогічним працівникам, ученим, молодим науковим дослідникам міцного здоров’я, невтомності у новаторському пошуку, втілення інноваційних проектів задля прогресу та розвитку!