Чому потрібно читати…

  Розкрита книга — це розум, який говорить;                          

  закрита — друг, який чекає;

забута — душа, яка прощає;

розірвана — серце, яке плаче.

Рабіндранат Тагор

Читання — чудовий антидепресант, стимулятор мозкової діяльності, який збагачує словниковий запас, покращує пам’ять, рятує від хвороб, розвиває аналітичне мислення і фантазію, є деякі деталі, про які ви, можливо, не знаєте. Ми зібрали у цій статті  для вас найцікавіші факти про книги та читання.

  • Якщо ви не уявляєте свій день без книги в руках або тиждень без як мінімум п’яти прочитаних творів, найімовірніше, вас іронічно називають «книжковим черв’яком». А прізвисько це пішло від комах, які живуть у корінцях і обкладинках книг. Так що майте це на увазі, якщо наступного разу почуєте такі слова на свою адресу!
  • Найбільш читаюча нація — це Ісландія! Можливо, це пов’язано з погодою, природою або менталітетом. Але щороку тут випускається приблизно 1000 книг із накладом від півтисячі до десятка тисяч примірників. Це не так багато на перший погляд, але варто врахувати, що в Ісландії проживає всього 325 тисяч осіб. За підрахунками одного ісландського видавця, по ідеї, кожен шостий житель пише свій роман. У країні навіть є приказка «всередині кожної людини живе книга».
  • Здається, що всі люблять читати: хтось — наукову літературу, хтось — розважальну, хтось — класику. А якщо не люблять, то точно вміють. Але ні! Неграмотність як і раніше залишається однією з вагомих проблем. Кожен п’ятий дорослий у світі не вміє читати й писати. Найвищі показники відзначаються в Південній і Західній Азії, а також у країнах Африки на південь від Сахари.
  • Той, хто в школі здавав техніку читання на низьку оцінку, буде зараз шкодувати про згаяний час і можливості навчитися швидко читати. Встановлено, що в тих, хто читає швидко, — очі втомлюються менше. Приблизно 95% людей читають досить повільно приблизно 200 слів за хвилину або 1 сторінка за 2 хвилини в середньому. Додатковий плюс швидкого читання у розумінні написаного, оскільки воно становить приблизно 80% тоді як при повільному всього 60%.
  • Читання знижує рівень стресу. А також допомагає розслабитися й абстрагуватися від усього навколо. Можливо, ці факти про книги для вас не новина. Насправді, якщо ви занурюєтеся в книгу з головою, неважливо, що відбувається у вашому власному або корпоративному житті, проблеми відходять на другий план. Тому дуже корисно, крім заспокійливих і, наприклад, медитацій, знаходити для себе цікаву літературу і віддаватися їй повністю. Труднощів у цей прекрасний момент просто немає.
  • Бібліоклептоманія — це нестримна пристрасть до книг, а саме бажання діставати їх незаконним способом. Одним із найвідоміших людей, які займалися викраденням книг, був Стівен Блумберг. Він вкрав понад 20 тисяч унікальних книг із майже 300 бібліотек. Ба більше, для здійснення свого чорного діла, Стівен проникав у бібліотеки навіть через вентиляційну систему й шахту ліфта.
  • У в’язницях Бразилії створена спеціальна програма, яка стимулює ув’язнених читати. Кожна прочитана книга зменшує термін на 4 дні, максимально можна скоротити собі термін на 48 днів на рік. Погодьтеся, ідея геніальна, а головне, небезкорисна!
  • Один з найвідоміших бібліоклептоманів – Стівен Блумберг, який викрав понад 23 000 рідкісних книг з 268 бібліотек. Щоб скласти свою колекцію, яка оцінюється приблизно в 20 мільйонів доларів, Блумберг застосовував найрізноманітніші методи: іноді він пробирався до бібліотеки через вентиляційну систему і навіть шахту ліфта.
  • У школярів відбувається 20 регресивних рухів на один рядок, у студентів — 15.
  • Наполеон читав з швидкістю дві тисячі слів в хвилину.

А ще ми вам пропонуємо список літератури, які варто прочитати.

Роальд ДАЛ  «Чарлі і шоколадна фабрика»

Туве ЯНСОН «Комета прилітає», «Капелюх Чарівника», «Зима-чарівниця».

Пауль МААР  «Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу»

Ж. ВЕРН  «П’ятнадцятирічний капітан»

Р. Л. СТІВЕНСОН  «Острів скарбів».

Чарльз ДІККЕНС  «Різдвяна пісня в прозі»

Микола ГОГОЛЬ  «Ніч перед Різдвом»

Вальтер СКОТТ  «Айвенго»

Василь БИКОВ  «Альпійська балада»

Джеймс ОЛДРІДЖ  «Останній дюйм»

 Антуан де СЕНТ-ЕКЗЮПЕРІ  «Маленький принц»

Річард БАХ  «Чайка Джонатан Лівінгстон»

Барбара КОСМОВСЬКА «Буба», «Буба: мертвий сезон»

Марина АРОМШТАМ  «Коли відпочивають янголи»

Читайте та пізнавайте світ зарубіжної літератури!

 

Дідух-Бойчук Т.Г. – учитель зарубіжної літератури ,

Луник В.Д. – шкільний бібліотекар Новоселицької гімназії