Міжнародний день грамотності

Писемність — свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей в світі до чотирьох мільярдів. Проте писемність для всіх — дітей, молоді і дорослих — ще не до кінця досягнута мета.

Міжнародний день грамотності – один із міжнародних днів, які відзначають у системі Організації Об’єднаних Націй. Цей день щорічно святкують 8 вересня.

Цього дня проводять конференції та злети вчителів, найвидатніших педагогів нагороджують Премією ЮНЕСКО імені Короля Сечжона за поширення грамотності та Премією ЮНЕСКО імені Конфуція за поширення грамотності. Свято було запроваджене та святкують не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, а й усіх, хто навчає дітей і молодь та поширює грамотність.

Мета Міжнародного дня грамотності – відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства загалом. Він наголошує на важливості грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті.

Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись у такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб пробудити його інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності – однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.

Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, понад 860 мільйонів дорослих залишаються безграмотними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять у школу. Дуже багато дітей, молодих людей і дорослих, охоплених шкільними або іншими освітніми програмами, не відповідають рівню, необхідному для того, щоб їх можна було вважати грамотними в умовах сьогоднішнього світу, який стає усе більш складним.

«Бути грамотним – це круто!»

Інформацію підготували: вчитель української мови та літератури Новоселицької гімназії – Підлісна Н.О.

та бібліотекар Новоселицької гімназії – Луник В.Д.