Мерцішор на Буковині

1 Березня на Буковині в румуномовних селах та містечках відзначають свято Мерцішор –  перший день приходу весни.

Цього дня люди одне одному дарують бутоньєрки у вигляді квітів з білих та червоних ниток, ця прикраса так само як і свято називається Мерцішор. До речі, в Болгарії також існує схоже свято, котре називається Баба Марта, і цього дня прийнято дарувати мартенічкі або ж як їх ще називають мартеніци.

А вам цікаво дізнатися, що, власне, символізує собою Мерцішор?

За народними переказами, в перший день весни на лісову галявину вийшла красуня Весна і побачила, як з-під снігу, крізь терник, пробивається підсніжник. І вона вирішила допомогти квітці пробитися крізь колючки. Це побачила Зима та  розлютилася на Весну, прикликавши на допомогу сильний вітер, який мав знищити підсніжник. Слабка квітка поникла під сильним вітром. Весна вирішила його прикрити, але не помітила ,як вколола руку до терника. З її пальця пішла кров, і квітка ожила. Так Весна перемогла Зиму. Колір мерцішора  червоно-білий, що символізує червону кров на білому снігу. І хоча це лише легенда, у житті і справді добро перемагає зло, а після зими завжди приходить весна.

Так у нас на Буковині , як і в  Румунії й  Молдові мерцішорчики носять весь березень, а 31-го їх розвішують на квітучих фруктових деревах. Розповідають, що в одному румунському поселенні мерцішорчики носять до прильоту лелек, а потім їх підкидають у небо,  аби щастя було крилатим.

Дозвольте в цей день привітати не тільки своїх друзів, а всіх людей та побажати всім  вам гарної весни, повної досягнень, а свято Мерцішора хай принесе спокій, любов і щастя в кожну родину!

Нехай прийдешня весна принесе надію і мир у наші домівки.

 

Дідух-Бойчук Т.Г., вчитель зарубіжної літератури

Луник В.Д., шкільний бібліотекар