«Будьте здорові!»

«Щоб  бути  здоровим,

 потрібно  власні  зусилля,

  постійні  й  значні.

 Замінити  їх не можна нічим.»

  М. Амосов

Продовжуючи роботу над проєктом класу «Молодь обирає здоров’я» в рамках загальношкільного проєкту «Крок до зірок», ми, учні 8-Б класу Новоселицької гімназії,  хочемо вам розповісти про Всесвітній день здоров’я, а ще донести певну інформацію , а також показати приклади здорового способу життя.

Щорічно  7-го квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Це свято увійшло в традицію з середини минулого століття. Дата святкування Всесвітнього дня здоров’я приурочена дню створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, відомої нам під абревіатурою ВООЗ. Статут ВООЗ було прийнято 7-го квітня 1948-го року, тоді ж, на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я і виникла ідея проводити це міжнародне свято. У цей день традиційно обговорюються найбільш важливі проблеми охорони здоров’я, проводяться заходи, які мотивують людей вести здоровий спосіб життя та приділяти більше уваги профілактиці захворювань.

У нашій суспільній свідомості існує одна дуже проста думка безпосередньо пов’язана з питаннями здоров’я і проблемами його відсутності. «Буде здоров’я, а решта все – додасться», – так звучить це багатовікове спостереження. І дійсно, наявність або відсутність у людини цього найціннішого стану, докорінно визначає його повсякденне життя, соціальне і суспільне оточення. Ми вже це побачили та відчули цьогоріч перебуваючи з вами на карантині.

Здоров’я – це справжнє багатство, наявність якого ми з вами інколи ігноруємо. Здорові люди здебільш рідко замислюються про те, як правильно і розумно влаштувати свій побут і життєдіяльність, щоб їх здоров’я залишалося міцним і надійним на тривалу перспективу. Наше власне здоров’я дуже легко втратити. Люди, що страждають тими чи іншими, особливо хронічними захворюваннями, на практиці кожен день стикаються з масою проблем, які активно відволікають їх від справжнього повноцінного життя.

Як нам стало відомо, здоров’я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно зумовлено способом життя людини, близько 40%соціальними і природними умовами життя, 10% становить спадковість. Здоровий спосіб життя — означає розумне використання свого життєвого потенціалу. Зрозуміло, що на протязі всього життя кожна людина намагається жити так, щоб бути щасливою, щоб не хворіти, займатись улюбленою справою, проводити свій час разом з близькими та рідними. Тобто вже десь на інтуїтивному рівні кожен розуміє поняття здорового способу життя. Найчастіше людина починає замислюватися про свій спосіб життя і здоров’я, коли наздоганяє якась проблема, з’являється хвороба чи нездужання. Турбота про своє здоров’я не має бути проблемою, турбота про своє здоров’я повинна бути способом життя.

Сьогодні ми хочемо вам запропонувати долучитися до найважливіших правил здорового способу життя.  Правильне харчування! Вживайте  більше фруктів і овочів, продуктів, наповнених корисними для нашого організму речовинами. Ніяких гамбургерів, коли, чіпсів та іншої гидоти. Після зими людині дуже багато потрібно вітамінів, щоб поповнити баланс нашого організму.

Активність, активність і ще раз активність! Будьте активними, життєрадісними і відкритими до світу. В умовах постійної зайнятості важко знайти час на походи в спортзал, заняття спортом … А даремно. Піші прогулянки на свіжому повітрі, ранкову пробіжку, зарядки вранці ніхто не відміняв. Ходіть більше пішки, гуляйте у парках та лісах, будьте рухливими.

Основа здорового способу життя – правильний розпорядок дня. Що значить правильний розпорядок дня? Це, перш за все, 8-ми годинний здоровий сон.

Одне з найважливіших правил здорового способу життя – це позитивний настрій! Не зациклюйтеся на невдачах і промахах.

Здоровий спосіб життя – це так само дбайливе ставлення до себе! Себе треба любити, про себе потрібно піклуватися.

Вести здоровий спосіб життя легше не поодинці, а в компанії. В ідеалі, звичайно, потрібно, щоб усі навколо дотримувалися такої ж життєвої позиції. Уявіть, що всі навколо ведуть здоровий спосіб життя, всі в прекрасному настрої, бажають один одному тільки добра.

Отже, ми хочемо всім сказати:  старайтесь  жити в злагоді з собою;  вчіться радіти життю; менше хвилюйтеся, а більше посміхайтеся;  вчіться долати стрес, пам’ятайте: джерело стресу — не події самі по собі, а наше сприйняття цих подій.

Важливо пам’ятати: найбільше щастя в житті – здоров’я! Не випадково, вітаючи один одного з Днем народження,  або з приводу іншого свята чи події, ми бажаємо здоров’я та  щастя. Дійсно, ці два поняття нерозривно взаємопов’язані. Безперечно, без здоров’я не може бути й  щастя. Бажаємо Вам бути здоровими та щасливими! Приєднуйтеся до нас!

                                                           Учні 8-Б класу Новоселицької гімназії,     класний керівник Дідух-Бойчук Т.Г.,

шкільний бібліотекар Луник В.Д..