Італійські канікули

 Напередодні  осінніх канікулів учні 9-11 класів Новоселицької гімназії  разом із класними керівниками Дисар Я.В. та Лютик Л.П.  здійснили цікаву та насичену враженнями подорож. Маршрут, який починався зі Львова, пролягав через Будапешт до прекрасної Італіі.  Отже, 23 жовтня чудового осіннього ранку  учні розпочали свою подорож. Перетнувши Угорський кордон, діти полинули у загадковий і атмосферний Будапешт. Милувалися вогниками вечірнього міста під час оглядової екскурсії. Ранок наступного дня  розпочався переїздом на кораблику до чудової Венеції. Неможливо не побувати в одному з найвідоміших міст у світі – романтичній Венеції. Місто зустріло подорожуючих туманом, який  піднімався з Адріатичного моря. Воно побудоване на 118 островах, з’єднане 400 мостами. І канали замість вулиць у старому місті, і старовинні будівлі,  які пронизані дивовижною історією, і гондольєри — все це правда! У вільний час діти здійснили прогулянку на гондолі, яка запам’ятається їм на все життя. Чорний видовжений човен і все навколо як легенда, як витвір мистецтва, відблиски будівель,  десятки прекрасних палаців наповнювали романтикою неповторної Венеції.

Надалі бажання побачити незвідане і , в той же час, величне зворушувало юні серця. Це – Рим!  Вічна магія Риму полягає в умінні поєднувати стародавнє і сучасне. Імперії підносилися і переживали занепад, старі боги замінювалися новими, але Рим залишається Римом. Це місто живих і незабутніх образів: вид удосвіта з найвищого пагорба – Яникула, колони і руїни храмів Римського Форуму, Колізею,  купол Собору Св. Петра на фоні яскравих багряних фарб заходу – все це залишає в пам’яті глибокий слід. «Вічне місто», «Місто на семи пагорбах», «Праматір міст» – якими тільки іменами і епітетами не нагороджували древнє місто за майже три тисячі років його існування.   І тільки у різнобарвних променях вечірнього світла розкривається вся краса фонтану Треві, куди діти кинули монетку, щоб повернутися у Рим, і ще раз подарувати собі щастя.

Ватикан – унікальне місто-країна, місто-музей з яким нерозривно пов’язана історія Римської імперії. Це наче матеріальне втілення світу духовного, більш чистого і доброго. І не дивно, адже владика тут – релігія. Невипадково навіть все мистецтво підпорядковане єдиній темі і просякнуте священними таїнствами. Тут знаходиться справжня скарбниця творів мистецтв і пам’ятників архітектури, зберігаються реліквії християнства та унікальні творіння найвидатніших майстрів усіх епох. Захоплює подих величного Собору Св. Петра, що є світовим центром католицизму, Собор Св. Івана, Ватиканський (Папський) палац та його кімнати Рафаеля, Сікстинська капела з чудовими фресками роботи Мікеланджело, безліч музеїв та знаменита на весь світ бібліотека… Звідси напрошується висновок, а чи не тому такий гарний Ватикан і всі твори мистецтва, що вони так чи інакше пов’язані з найпрекраснішим, що є у людині, – з вірою… Діти були в захваті від побаченого!

Наступного дня, відпочивши після насиченого враженнями від Риму, діти відправилися ознайомлюватися із пам’ятками  Флоренції.  Побачили шедеври архітектури – Кафедральний собор Санта-Марія дель Фьорі, дзвіницю Джотто, церкву Санта Маргаріта, будинок Данте, усипальню великих людей Італії – церкву Санта Кроче. Палац Юстиції і палац Гонді вразив  своєю пишністю. Усі були захоплені красою палацу Барджелло і лоджією Синьорії. На площі Синьорії знаходиться справжній музей просто неба. Тут представлені роботи Мікеланджело, Донателло, Челліні, Джамолоньї.  Також відвідали Старий палац, побували на Понті Веккіо і побачили Порчелліно, який неодмінно здійснить бажання, які загадали учні.

Скільки всього цікавого побачили учні, дізналися про важливі історичні події, вражаючі факти з життя відомих людей. А вже ввечері автобус віз на батьківщину стомлених та сповнених вражень дітей  після їхньої подорожі до Італії. Екскурсія вдалась, адже діти долучились не тільки до прекрасного, але й ознайомились із історичним минулим країни, попрактикувались у знанні іноземної мови, відчули себе частиною природи, навчилися користуватися іноземною валютою та розраховувати свій бюджет. А саме головне, отримали позитивні емоції від гарних краєвидів та спілкування з однолітками.

Яна Дисар – класний керівник 9-Б класу,

Людмила Лютик – класний керівник 10 класу.