Гілочки тоненькі,котики пухнасті, Хай несуть у хату радість, мир і щастя!

На шостий седмиці Великого посту починається Вербний тиждень, який закінчується православним святом – Вербною неділею. Це перехідне свято, що не має фіксованої дати, оскільки вона повністю залежить від Великодня і приходить рівно за тиждень до святкування Воскресіння Христового.                                                    У Вербної неділі є й інша назва – Вхід Господній до Єрусалима. Згідно з описаними в Євангелії подіями, саме цього дня Ісус в’їхав на віслюку до святого міста Єрусалим. Місцеві жителі зустрічали його як рятівника пальмовими гілками і хвалебними криками “Осанна!” Саме свято символізує визнання народом Ісуса Месією, а також вхід Сина Людського до Раю. Багато народних традицій та ритуалів Вербної неділі пов’язані саме з вербою. Справа в тому, що в наших широтах пальми не ростуть, зате до середини весни якраз розпускаються вербові пагони, якими і було вирішено замінити символічні пальмові гілки.                            Під час богослужінь на Вербну неділю в храмах освячували букетики верби. Потім освячену вербу несли додому, прикрашали нею ікони і зберігали протягом усього року як оберіг від хвороб, злого ока, пожеж, повеней та інших різних бід.
Вербі приписувалася чудодійна цілюща сила. Прийнято було з’їдати вербові бруньки, щоб стати бадьорим і здоровим. У відварах з вербою купали дітей, щоб уберегти від хвороб. Також вербовими гілочками кропили житло і домашню худобу від усяких бід.
Але головний ритуал Вербної неділі – це удари вербовими гілками один одного і особливо – дітей. Вважалося, що якщо легко відшмагати свяченою вербою з побажаннями здоров’я і сил, то піде будь-яка хвороба.
На Вербну неділю дозволено послаблення посту, можна їсти рибу і пити вино.
На Вербну неділю слід відійти від суєти, помолитися, подумати про життя і підготуватися до Страсної седмиці.

Підготували Луник В.Д. – бібліотекар гімназії, Кравчук К. – учениця 6-В.