«Мінна небезпека»

4 квітня світ відзначає Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у розмінуванні, започаткований у 2005 році Генеральною Асамблеєю ООН.

Актуальна інформація дає дані, що на сьогодні, враховуючи російську агресію, 1/6 частина території України опинилися забрудненою вибухонебезпечними предметами. Саме тому у 10 класі Новоселицького ліцею №1 була проведена інформаційна година на тему «Мінна небезпека». Учитель ЗУ Василь Горбатюк розповів учням класу про історію проголошення Міжнародного дня просвіти, надав статистику замінування країн світу, продемонстрував, як виглядають міни та залишки боєприпасів, зауважив, про кількість людей, які щорічно гинуть внаслідок вибухів мін. Вчитель наголосив, що від початку збройного конфлікту на сході України вже було зафіксовано 1205 випадків підриву людей на боєприпасах, за даними Міністерства оборони України 403 із постраждалих — мирні жителі, а 68 з них – діти.

Метою  проведення заходу є привернення уваги десятикласників до цього виду негуманної зброї, попередити прояви паніки в небезпечних ситуаціях, навчити здобувачів освіти правил поводження з ВНП, невизначеними предметами та речовинами, допомогти реально оцінити ступінь небезпеки знахідки і результати некоректного з нею поводження, дати поради щодо дій при знаходженні вибухових пристроїв, виховувати почуття відповідальності за своє життя та життя інших людей.

Оксана Петрова – класний керівник 10 класу