З Україною в серці…

Патріотичне виховання – це сфера духовного життя,

 яка проникає в усе, що пізнає, робить,

до чого прагне, що любить

 і ненавидить людина, яка формується…

Василь Сухомлинський

Виховання патріотизму та національної самосвідомості – справа вкрай необхідна і дуже непроста . Як показує досвід багатьох країн , саме почуття національної гідності сприяло їх швидкому розвитку. Формування національної самосвідомості являє собою систему, що створювалася протягом віків самим народом. Це система поглядів, переконань, ідеалів, традицій, звичаїв, покликаних формувати світогляд та цілісні орієнтації підростаючого покоління, передавати національний досвід, надбання попередніх поколінь. Вивчаючи історію України ми намагаємося  визначити, яке суспільне явище залишило найглибший слід в історії українського народу, зумовило глибокий вплив на формування національного характеру. Без сумніву, одними із таких факторів були боротьба козацтва, Перша та Друга світова війна, війна в Афганістані..

З метою адаптування наших учнів до вимог сучасного життя  з 10.10. – 14.10.2022 року в Новоселицькому ліцеї №1 в рамках загальношкільного проєкту «Крок до зірок», було проведено тиждень героїко-патріотичного та військового виховання «З Україною в серці…», метою якого було  виховання почуття патріотизму, національної  самосвідомості, відданості в служінні Батьківщині, виховання духовної єдності поколінь, прагнення розвивати в собі кращі людські риси українця – патріота .

В  рамках тижня відбулася  низка заходів: ліцеїсти взяти участь у фотофлешмобі #Дякую_Захисникам та Захисницям _України; провели цікаво-пізнавальні  квести «День Українського козацтва», також були проведені  уроки мужності «Герої серед нас…», на яких учні мали змогу більше дізнатися про героїв нашого краю, вшанувати пам’ять тих, хто віддав своє життя за нашу незалежність. А юнаки та дівчата старших класів взяли участь у  проведенні брейн – рингу « Україна- славний край козацький», де продемонстрували свої знання з історії Українського козацтва та літератури.

І на завершення хочеться сказати:  що патріотичне виховання повинне гармонійно поєднуватися із залученням учнів до кращих досягнень світової цивілізації. Справжній патріот гуманно ставиться до інших народів. Його культура проявляється в повазі інтересів, прав, самобутності людей інших національностей, підтримці їх у боротьбі за свободу і незалежність, терпимості, толерантності, готовності й умінні йти на компроміс з різними етнічними, релігійними групами заради миру в своїй державі й у цілому  світі.

Дідух-Бойчук Т.Г.,

класний керівник 10 класу

Новоселицького ліцею №1