#КаденюкПоліт25 #вихованняБуковини2022 #НПВБуковини

«Каденюк – міць української нації»

Перший космонавт України –  Леонід Каденюк. Проживши тільки 67 років, залишив по собі чималий внесок у світ Космосу. Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. Стати космонавтом він хотів з самого дитинства. Зрештою, у той час про цю престижну професію мріяло чимало людей, і мрія Леоніда здійснилася. Закінчивши середню школу зі срібною медаллю, Каденюк вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. Там він здобув диплом льотчика-інженера…

У 1976 році Леонід вирішив спробувати свої сили у відборі космонавтів. Після тривалих фізичних і психологічних тренувань його разом зі ще вісьмома чоловіками відібрали серед понад 3000 охочих. Опісля Леонід Каденюк пройшов загальну космічну підготовку й отримав кваліфікацію льотчик-випробувача та космонавта-випробувача. У 1985 році Леонід Костянтинович вирішив здобути другу вищу освіту і вступив до Московського авіаційного інституту, який закінчив у 1989 році за спеціальністю «інженер-механік». Коли вже за часів незалежної України постало питання про політ українця на борту американського космічного корабля, Каденюк написав заяву про бажання взяти участь у конкурсі. Незабаром його викликали на комісію. Перед запуском шаттла «Колумбія» в космос і участю в цій місії, Леонід Каденюк пройшов безліч виснажливих тренувань і випробувань, які готували його до тривалого перебування в умовах невагомості. З 1998 року був генералом-майором Збройних Сил України, заступником Генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президентові України з питань авіації і космонавтики.

Після польоту в космос Каденюк отримав звання Героя України. У 2002 році Каденюк  став народним депутатом України. Є автором п’яти наукових праць. У 2017 році презентував свою книгу про політ у космос «Місія — космос».

Так учні 10-11 класів Новоселицького ліцею №1 провели виховний захід  на тему: «Каденюк – міць української нації. Космічна місія». Метою  заходу   було ознайомити учнів зі славетними постатями України на прикладі життя та діяльності першого космонавта Леоніда Каденюка, розвивати творчі здібності, мислення, знання про космос, фізичні основи польоту, прививати цікавість до пізнання космічних просторів, розвивати інтерес до історії держави та її яскравих представників, виховувати почуття патріотизму, національної гордості. Діти переглянули документальний фільм «Космічна місія», який ще раз нагадав учням про шлях першого українського космонавта – Леоніда Каденюка. А також розповіли цікаві факти із життя космонавта, підготувавши заздалегідь.

Сподіваємось, що і нинішнє та майбутнє покоління українців також досягнуть великих успіхів в освоєні космічного простору, адже космічні дослідження і освоєння космічного простору в Україні – один із найважливіших проявів сучасної науково-технічної революції, одне з найвагоміших досягнень людського генія.  ХХІ століття принесе надзвичайні результати в освоєні космосу. І ми щиро віримо, що Україна займе там вагоме місце, оскільки дослідження в галузі космонавтики продовжують розвивати в незалежній Україні.

Цікаві факти…

  1. Щоб потрапити до льотного училища, Каденюку довелось дописати собі один рік. Туди приймали з 17 років, а йому було ще 16. Так, під час проходження комісії у районному центрі зізнався комісару, що для вступу не вистачає одного року. Після умовлянь той подзвонив у РАГС і попросив виписати нову метрику. «Може коли-небудь ми будемо зустрічати його на космодромі з квітами. Давайте допоможемо цій молодій людині», — сказав комісар у телефон.
  2. Якщо порахувати загальну кількість часу, який космонавт провів у небі, цей показник перевищить 2 400 годин. Тобто, Каденюк відпрацював в небі 100 повних діб без посадки.
  3. Літав на понад 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.
  4. Для підготовки до польоту в космос необхідні значні кошти. Але політ Каденюка відбувся за домовленістю президентів України і США, Леоніда Кучми і Біла Клінтона, і тоді Україна не заплатила ані копійки.
  5. За тиждень до старту, аби запобігти інфекційним захворюванням, для екіпажу, який з Каденюком летів у космос, було введено особливий режим — карантин. Він передбачає виключення можливості перебування астронавтів у громадських місцях та будь-яких сторонніх контактів.

 Класні керівники: О. Петрова, Т. Дідух-Бойчук