10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Майбутнє  кожної нації – це діти. Якими вони виростуть – таким і буде майбутнє. Виростити і захистити дитину, зберегти її здоров’я, виховати у злагоді і мирі – це значить для дорослих – забезпечити собі щасливу, спокійну і стабільну старість.

10 грудня – Міжнародний день прав людини. З метою дати уявлення про основні статті Конституції з Розділу ІІ про права, свободи та обв’язки людини та громадянина, в особливості про права та свободи дітей; користуючись текстом обгрунтувати та пояснити дітям їх права та свободи, вчитися аналізувати та контролювати свою поведінку, а також відповідальністю за порушення законів України, спонукати підлітків до пошуку позитивних чи негативних сторін щодо „комендантської години” і розвивати в них вміння самостійно робити висновки та аналізувати їх; формувати у ліцеїстів навички використання отриманих знань при вирішенні реальних життєвих ситуацій; зорієнтувати дітей, куди і до кого звертатися при вирішенні проблем порушення їх прав, виховувати поважне ставлення до Конституції та дотримання її законів, розвивати вміння дотримуватись законів Конституції та неухильно дотримуватись їх в рамках загальношкільного проєкту «Крок до зірок» та в ході тижня правового виховання в 9 – А класі  проведено годину спілкування на тему «Конституція у моєму житті».  Багато людей працювало над створенням нової Кон­ституції і всі вони думали про дітей. Бо діти — це май­бутнє держави. І тому знайомство з Конституцією почали зі статті, в якій сказано: «Сім’я, дитинство, ма­теринство, батьківство охороняються державою. Батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків». Учні розглянули свої права на: 1) освіту; 2) охорону здоров’я; 3) соціальне забезпечення; 4) ім’я; 5) національність; 6) свободу віросповідання; 7) вільний доступ до інформації; відпочинок; 9) захист від експлуатації; 10) життя; 11) захист від фізичного насильства; 12) приватне життя; 13) відпочинок; 14) участь у культурному житті; 15) обирати і бути обраним під час виборів; 16) індивідуальність; 17) громадянство; 18) власні погляди; 19) свободу думки; 20) свободу мирних виборів; 21) піклування; 22) таємницю кореспонденції; 23) недоторканість; 24) на захист закону, а також обов’язки.

Отже, будьте чесними громадянами нашої держави, дотримуйтесь законів нашої держави, оскільки всі громадяни мають рівні права і свободи.

Класний керівник 9-А класу                           Козак С.Д.