Отруйний полиновий дим – це пам’ять мертвим, біль живим

У 2003 році Генеральна Асамблея ООН у резолюції A/RES/71/125 проголосила Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу, який відзначається 26 квітня.

Аварія на Чорнобильській АЕС стала одним з похмурих символів трагедії, до якої може призвести техногенна катастрофа. 26 квітня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, у пам’ять ночі 1986 року, коли о 01:23 на Чорнобильській АЕС, яка знаходиться на території України, стався вибух. Будівля четвертого енергоблоку, покрівля машинного залу частково обвалилися. У різних приміщеннях і на даху виникло понад 30 вогнищ пожежі. У результаті аварії стався викид у навколишнє середовище до 380 000 000 кюрі радіоактивних речовин, зокрема ізотопів урану, плутонію, йоду-131, цезію-134, цезію-137, стронцію-90.

Ця катастрофічна аварія трапилася при плановому відключенні реактора, що тривало всього 20 секунд. Її результатом стало згубне радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Усього в атмосферу було викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів.

Саме цій темі була присвячена виховна справа у 8-А класі. Школярі переглянули презентацію, підготували повідомлення за темою, а також вшанували хвилиною мовчання жертв радіаційних аварій та катастроф.

Пам’ятаймо про те, що «отруйний полиновий дим – це пам’ять мертвим, біль живим».

У.В. Житарюк, класний керівник 8-А класу