«Людина не товар»

«Ніхто не повинен бути в рабстві або у підневільному стані;

 рабство і работоргівля забороняються в усіх видах».

Загальна декларація прав людини

 Здається досить дивним, що сьогодні, в ХХІ столітті, ми змушені  говорити про торгівлю людьми не в історичному контексті, а в реальному часі. На превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. Звичайно, «нові  раби» не носять кайданів, їх не пропонують відкрито на ринках, як то було у прадавні часи, на них ніхто не має легальних прав, тому що у всіх країнах рабство заборонено. Тим не менш, люди перетворюються на «товар», який можна продавати і купувати, використовувати як завгодно, а потім викидати як непотріб. Тому торгівля людьми вважається сучасною формою рабства, і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.

Офіційна статистика не дає чіткого уявлення про масштаби цього явища і точну кількість жертв, оскільки торгівля людьми є злочином, який досить складно відслідкувати тому, що злочинці використовують безліч форм і методів; крім того, більшість постраждалих не звертається по допомогу через страх покарання, осуд або просто не мають можливості це зробити. Тому до офіційних зведень потрапляє лине один з сотень таких випадків.

З метою підвищити рівень  поінформованості  та  усвідомлення учнями проблеми торгівлі людьми; обговорити причини, форми та ознаки цього явища; показати небезпечні наслідки та шляхи потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, ознайомити з правилами безпечного виїзду та перебування за кордоном; виховувати почуття відповідальності за свої вчинки, доброзичливість, людяність, пошану до людської особи в 9-А класі проведено бесіду на тему: «Торгівля людьми – порушення прав громадянина». Практичним психологом Збурлюк Н.М. проведено просвітницько-профілактичну гру «Рожеві окуляри» з протидії торгівлі людьми. Учні переглянули презентацію «Торгівля людьми – порушення прав громадянина» та обговорили ситуації, які розглядаються у презентації і  зробили висновок, що потрібно дуже обережно ставитися до пропозицій, що стосуються працевлаштувань за кордоном. Учні дізналися, що щороку в Україні, Болгарії. Молдові, Румунії до тенет работоргівців потрапляє близько 225 тис. людей. При цьому Україна є лідером Східної Європи за кількістю постраждалих. Україна виступає одночасно і як країна призначення (в основному, з країн СНД і Азії), і як країна походження та транзиту (до Західної Європи, Японії, Австралії, Ізраїлю й ін.), особливо в такий складний для України час.

Отже, торгівля людьми – це кримінальний злочин, що в Україні, як і у багатьох країнах світу, карається ув’язненням від 5 до 15 років із конфіскацією майна.

На  закінчення хочеться побажати вам в майбутньому  зробити свідомий і виважений вибір.  Пам’ятайте, що з будь-якої ситуації можна знайти вихід. Будьте готові прийти ближньому на допомогу.

Класний керівник 9-А класу                              Козак С.Д.