Міжнародний день читання електронних книг

У 2014 році компанія OverDrive запропонувала оголосити 18 вересня Міжнародним днем читання  електронних книг (International Read an  eBook Day) – це всесвітнє свято електронних книг та електронного читання. Це день, щоб оцінити зручність, доступність та інновації, які електронні книги приносять у наше життя.

   Ліцеїсти 5-Б класу Новоселицького ліцею №1 також долучилися до знаменної дати календаря, завітавши до шкільної бібліотеки, метою було більше дізнатися про електронну книгу. Разом з Валентиною Дмитрівною Луник, шкільним бібліотекарем, учні дізналися цікаву інформацію про електронну книгу поринувши в світ історії створення Дня читання.

А ви, друзі, знаєте…

Історія Дня читання електронних книг

  Ідея електронної книги народилася в 1930 році, але лише через 41 рік вона з’явилася на світ. Концепцію представив Роб Браун, який уявив собі майбутнє книг, подивившись свій перший відеофільм.

   У 1949 році вчителька іспанської мови Анхела Руїс Роблес винайшла перший автоматизований пристрій для читання книг Enciclopedia Mecánica, хоча він так і не був запущений у масове виробництво.

  У 1971 – з’явилася перша електронна книга, коли Майкл Гарт набрав на комп’ютері свою копію Декларації незалежності і виклав її в мережу ARPANET. Це призвело до заснування проєкт “Гутенберг”, який зосередився на створенні електронних копій текстів і публікацій.

   Вперше Міжнародний день читання електронних книг був відзначений у 2004 році компанією Rakuten OverDrive Inc. OverDrive, найбільший постачальник електронних книг для бібліотек у всьому світі, має на меті заохотити книголюбів читати свої улюблені книги в цифровому форматі. Відтоді це свято відзначається у більшості країн світу, адже у такого формату є багато переваг.

Переваги електронних книг. Економія коштів та часу. Можливість зберігати тисячі томів в одному електронному пристрої. Доступність. Можливість підключення словника для перекладу текстів. Також захисники довкілля наголошують на економії паперу, заради якого вирубуються гектари лісу. Незважаючи на ці очевидні переваги, залишається багато прихильників паперових видань. Адже перегортання сторінок «живої» книги несе у собі якусь таємницю та робить сам процес читання особливим ритуалом. Тому виробники електронних видань розробили технологію, яка дозволяє відтворювати на екрані монітора паперові сторінки книги.

Читайте, пізнавайте, цікавий  світ  книги!

Тетяна Дідух-Бойчук, класний керівник,

Валентина Луник, шкільний бібліотекар.

Поділитися публікацією: