Рік французької мови в гімназії

03  вересня  2018 року стартував  Рік французької мови в Україні.  Міністерство освіти і науки України та Посольство Франції в Україні сподіваються залучити до його проведення всі посольства франкомовних країн. Про це йшлося під час зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Послом Франції в Україні  Ізабель Дюмон, яка відбулася 3 липня 2018 року в приміщенні МОН. Міністр Лілія Гриневич представила попередні пропозиції щодо тих заходів, які можуть бути проведені для популяризації французької мови в Україні через сферу освіти. Сторони домовилися, що найближчим часом буде розроблено детальний план заходів для проведення Року французької мови.      Учні Новоселицької гімназії також вирішили долучитися до проведення Року французької мови в Україні, і так як в нашому навчальному закладі французьку мову не вивчають, ми вирішили акцентувати увагу на французькій літературі, яку вивчаємо на уроках зарубіжної літератури.   Рік Франції, так ми назвали його для себе,  покликаний популяризувати не тільки мову, а й культуру, літературу, історію та мистецтво за допомогою різноманітних заходів та проектів, що здійснюватимуться протягом навчального року в нашому закладі. Вперше знайомство з Францією діти отримують в 5 класі, під час знайомства з казками народів світу, і завершують в старших класах. Для проведення Року Франції було створено динамічну групу вчителів, які здійснили планування ряду певних заходів, за допомогою яких ми більше познайомимося, дізнаємося і розповімо нашим учням.  Роботу було розпочато переглядом відеоролика « Екскурсія до Франції» , далі естафету отримав усний журнал та виставка стіннівок творчих груп 7-9 класів, де вони  мали змогу розповісти  та зацікавити дітей життям іншої та дружньої держави  для нас. Адже ми живемо в такому мальовничому куточку Буковини – місті Новоселиця, де багато хто з жителів, як міста так і району, знають французьку мову, так як вона входить до однієї ж групи романських мов.

Учні 7-их класів підготували рекламу для туристів, які планують відвідати Францію. Увагу акцентували  на історичних місцях держави, так як кожна країна має свою історію створення. Творча група дітей 6-8 класів готують театральне дійство для учнів 1-5 класів, так як за концепцією НУШ повинна бути наступність для вивчення предмету. Учні 9-их класів розпочали проводити екскурсії для молодших класів. Хочеться зазначити, що дехто навіть з першокласників знає відомих казкових героїв французьких казок, а дехто футболістів, а дехто їздив в гості до рідних, які там мешкають.  Учнів старшої школи зібрала  літературна студія, де вони мали  змогу почути та згадати твори французьких літераторів різних епох, читали вірші поетів напам’ять. Робота в рамках Року французької мови в Україні в гімназії продовжується , і попереду на учнів чекає ще багато цікавих проектів та заходів. А що ви знаєте про Францію ?  … А чи знаєте ви, що …

…прогнози на 2050 рік вказують, що кількість франкофонів має досягнути 700 мільйонів (через демографічне зростання на африканському континенті), які представлятимуть 8% населення планети, у порівнянні з 3% на сьогодні; потенційно, один з найбільших економічних ринків.

274 мільйони людей у світі говорять французькою на 2014 рік (220 мільйонів було на 2010 рік). Таким чином, французька є п’ятою найпопулярнішою мовою у світі за кількістю мовців (мандаринська, англійська, іспанська та, згідно з останніми оцінками, арабська або гінді), єдиною мовою, поруч з англійською, якою спілкуються на п’яти континентах.

Французька – друга мова за кількістю людей, які її вивчають: 125 мільйонів учнів,  900 000 викладачів французької.

Французька – третя  робоча мова у світі бізнесу, робоча мова багатьох міжнародних (ООН, СОТ, ОЕСР, МОП …), європейських (Європейський Союз та Рада Європи) та африканських установ і організацій.

Французька – четверта мова за популярністю в Інтернеті зі 180 мільйонами користувачів; шоста мова за кількістю відвідуваних сайтів за місяць.

Міжнародна організація Франкофонії (OIF), заснована у 1970 році, об’єднує 84 країни та уряди, серед яких як повноправні члени організації, так і члени-спостерігачі, як Україна. Таким чином, до Міжнародної організації Франкофонії входить більш ніж третина країн планети і близько 900 мільйонів людей.

Вчитель  зарубіжної літератури,

керівник динамічної групи

Новоселицької гімназії

Дідух-Бойчук Тетяна Георгіївна