2 квітня 2020року  –  215 років з дня народження Ганса Крістіана Андерсена

 Чи знайдеться у світі таке місто, такий куток, де б не було книжок чудового казкаря — Андерсена! І чи знайдеться в культурному світі таке людське серце, в заповітній глибині якого не було б місця для любові до цього дивовижного письменника? З перших днів нашого дитинства, щойно ми починаємо вивчати світ, у наше життя входить великий казкар і, як рівний із рівними, говорить із нами про те, чому ми служимо всім своїм життям, — про Правду, що перемагає Неправду, про Справедливість, що тріумфує над Несправедливістю, про велич людини-трудівника, про народ, вірним сином якого ти повинен бути.  Не тільки цікавість, не тільки високий політ фантазії зробили казки Ганса Крістіана Андерсена улюбленими для всіх його читачів, — вони потрібні людству, вони допомагають жити, розкривають очі дитині й навчають дорослого бачити далі та глибше.

Цікаві факти з життя відомого казкаря світу

  • Ганс Крістіан Андерсен народився 2 квітня 1805 року в маленькому містечку Оденсе на острові Фюн, у родині бідняка-шевця. Хлопчик рано втратив батька, і 1819 року мати змушена була відпровадити його в Копенгаген, аби Ганс Крістіан сам торував собі шлях у життя. Андерсен живе впроголодь, у нестатках, дуже багато, але безсистемно читає, «віддаючи за читання в бібліотеці ті гроші, на які треба було обідати», як він сам про це згадував.
  • 1822 року Андерсену вдалося виклопотати маленьку стипендію, і він залишає Копенгаген, аби вступити в другий клас гімназії в місті Слагельсі, яку закінчив 1828 року. 20-ті роки — період літературного учнівства майбутнього письменника. В Андерсена були цілі роки душевної невизначеності й болісних пошуків свого справжнього шляху. «Як горець вибирає сходинки в гранітній скелі, — говорив про себе на старість Андерсен, — так я повільно й тяжко завойовував своє місце в літературі».
  • Андерсен безперервно подорожував і, де б він не був, завжди знайомився зі своїми улюбленими письменниками, поетами, музикантами й художниками. Такі знайомства вважав не лише природними, а просто необхідними. Блискучий розум і талант великих сучасників наповнював його відчуттям свіжості та власної сили. І в цьому тривалому світлому хвилюванні, у постійній зміні країн, міст і попутників, у хвилях «дорожньої поезії», у надзвичайних зустрічах і не менш надзвичайних роздумах минуло все життя Андерсена. Він писав усюди, де його осідала жага писати. Хто злічить, скільки подряпин залишило його швидке перо на олов’яних чорнильницях у готелях Рима й Парижа, Афін і Константинополя, Лондона й Амстердама!
  • Андерсен багато разів об’їздив усю Європу, був у Малій Азії і навіть в Африці. Але найчастіше і найбільше він бував в Італії. Рим став для нього, як і для багатьох письменників та художників, другою батьківщиною.
  • Андерсен був власником автографа Олександра Сергійовича Пушкіна. Відомо, що, будучи молодшим сучасником великого російського поета, Андерсен дуже просив добути для нього пушкінський автограф, який і був йому доставлений. Андерсен дбайливо зберігав підписану поетом “Елегію” 1816 року до кінця життя, а тепер вона знаходиться в колекції Датської Королівської бібліотеки…

Не залишають байдужими жодного читача і до сьогодні казки Г.К. Андерсена. У чому цінність дитячих казок?  У тому, що вони розвивають інтелект, руйнують шаблони мислення, покращують уяву, емоційно збагачують. Іншими словами, дають ключ до пізнання світу. Тому читайте самі, читайте своїм дітям, пізнавайте нове. А поринути у світ фантазії вам допоможуть казки Великого Казкаря, які ви можете прочитати, не виходячи з дому до бібліотеки за цим посиланням https://derevo-kazok.org/kazki-gansa-hristiana-andersena/. Приємного читання!!!  Також пропонуємо відеоролики для перегляду.

https://youtu.be/2kCwEFtU6JQ

https://youtu.be/IXuJjZOYr9s

Дідух-Бойчук Т.Г.- учитель зарубіжної літератури,

Луник В.Д.- шкільний бібліотекар