26 квітня – 360 років від дня народження Даніеля Дефо

 «Тринадцять разів я був багатий

і тринадцять разів упадав у злидні,

причому жодного разу не відчув

перехід із королівського кабінету у в’язницю».

Д. Дефо

Данієль Дефо англійський письменник і публіцист. Відомий, у першу чергу, як автор пригодницького роману «Робінзона Крузо». У біографії Дефо слід виділити три періоди за переважаючим родом занять: до сорока років він був комерсантом, після сорока – журналістом і приблизно з шістдесяти років – письменником. Народився Данієль наприкінці 1659 року чи на початку 1660 року – точна дата біографам і донині невідома. Його батько – Джеймс Фо – був торговцем. Майбутній письменник здобув освіту у відомій на той час дисентерській академії Чарльза Мортона у Стоук-Ньюігтоні, де вивчав богослов’я, а також класичні й нові мови, історію, географію та математику. Батько хотів бачити свого сина священиком, але Даніель розмірковував інакше.

Літературну діяльність Даніель Дефо почав 1697 року як журналіст і публіцист памфлетом «Нариси проектів», у якому пропонував ряд політичних і економічних реформ. У багатьох творах Д. Дефо захищав інтереси пуристанської буржуазії, проте часто піднімався до загальнодемократичних ідей (стаття «Клопотання вбогої людини», 1698, та ін.). Виступав проти зарозумілості дворян (віршована сатира «Чистокровний англієць», 1701). У 1702 році Даніель Дефо опублікував анонімно памфлет «Як найшвидше розправитися з дисентерами». За це був ув’язнений і поставлений до ганебного стовпа. Даніель Дефо є автором «Безсторонньої історії життя і діянь Петра Олексійовича, нинішнього царя Московії» (1723), присвяченої оцінці діяльності російського царя Петра I.

Всесвітню славу Дефо здобув романом «Життя й незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо» (1719). Також відомими романами письменника є «Капітан Сінглтон» (1720), «Історія полковника Жака», «Моль Фландерс» (обидва — 1722), «Роксана» (1724) та інші.

 

Найбільший вплив на світову культуру мав роман Д. Дефо «Життя й незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо», який викликав численні наслідування й переробки. Зокрема, й українською мовою авторства Б. Д. Грінченка (1891).  У 1856 році на засланні Тарас Григорович Шевченко створив малюнок на тему цього твору «Робінзон Крузо». Незмінною популярністю користується сюжет роману в кінематографістів, аніматорів і на телебаченні — в різні роки до нього зверталися кіно- і телемитці з Італії, Чехословаччини, Франції, США.  А в 1972 році на Одеській  кіностудії         С. Говорухіним було знято за романом художню стрічку «Життя та дивовижні пригоди Робінзона Крузо». Український переклад роману вийшов у 1978 році.

Хочеться наголосити, що письменник активно продовжував свою творчу та інтелектуальну діяльність і в поважному віці. В цей час Дефо насолоджу-вався своїми статками і спокійним розміреним життям у власному домі в Ньюінгтоні, поблизу Лондона, в оточенні трьох доньок. Його син, вже одружений, жив окремо і також займався літературою…

Отже, вашій увазі пропонуємо подивитися буктрейлер, відеоролик, художній фільм «Робінзон Крузо», а також прочитати самі твори  Данієля Дефо. Сподіваємося, вони нам разом допоможуть відчути дух і романтику пригод  його героїв,  а також навчать виховувати в собі силу волі, витримку, терпіння , вміння знаходити вихід ,навіть, з найважчих  ситуацій.

https://youtu.be/s_eY57EFago

https://youtu.be/06aetT5fUHo

Дідух-Бойчук Т.Г.- учитель зарубіжної літератури,

Луник В.Д. – шкільний бібліотекар