29 квітня Міжнародний день танцю

«Творчість означає бути закоханим у життя.

 Ви можете бути творчими, тільки якщо

 ви любите життя достатньо, щоб захотіти

підвищити його красу, ви хочете взяти

 трохи більше музики, трохи більше

поезії, трохи більше танцю.»

                     Ошо                                                                                                                 

  «Танець – це прихована мова душі.»

                    Марта Грехем

Щороку 29 квітня по всьому світу відзначається Міжнародний день танцю (International Dance Day). Це свято, присвячене всім стилям танцю, почали відзначати з 1982 року за ініціативою Міжнародної  ради танцю (International Dance Council, CID) ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана-Жоржа Новерра (Jean-Georges Noverre), реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як “батько сучасного балету”.

Якщо подивитися на історія танцю, то можна дізнатися дуже багато цікавого для себе. Ось вам трішки інформації щодо дня цього свята. Жан-Жорж Новерр  (29 квітня 1727р.-19 жовтня 1810р.) — французький балетмейстер, хореограф і теоретик балету, учень балетмейстера Л. Дюпре. Виступав як танцівник і очолював балетну трупу в театрі “Друрі-Лейн” у Лондоні. Новерр розробив принципи героїчного балету і балету-трагедії. У 1759 році вийшла його знаменита праця “Листи про танець і балети”, де Новерр обґрунтував принципи балету-п’єси, втілюваного засобами дієвих пантомім і танцю в співдружності композитора, хореографа і художника.

Тому, за задумом засновників, головна ідея цього свята — об’єднання всіх напрямків танцю, як єдиної форми мистецтва, а сам День танцю — це привід для її вшанування, а ще — її здатності долати всі політичні, культурні та етнічні межі, можливості об’єднувати людей в ім’я дружби і миру,  дозволяючи їм говорити однією мовою — мовою танцю.

Танець і танці – це сценічні мистецтва, які сьогодні користуються великою популярністю. Різні види танців подорожують від класичного (балет, танець, класичний танець …) до сучасних варіантів хіп-хопу, ритму та блюзу. І, звичайно ж, в цей день весь танцюючий світ — колективи театрів опери і балету, сучасні танцювальні трупи, ансамблі сучасного бального і народного танцю та інші, як професійні, так і самодіяльні артисти — відзначатимуть своє професійне свято. Форми ж святкування вельми різноманітні — від традиційних концертів і виступів до танцювальних флешмобів і незвичайних уявлень.

На офіційному ж рівні, за традицією, щороку хто-небудь з відомих представників світу хореографії виступає зі зверненням до громадськості з посланням, нагадує людям про красу танцю.

«Будь-який танець гарний тоді, коли не думаєш, що і як повинен робити,»-  це слова  народного  артиста  України, хореографа та танцюриста  Григорія  Чапкіса. Йому цього року 24 лютого виповнилося 90 років! І він продовжує творити дива на сцені.

Отже, ми учні 7-Б класу, хотіли вам донести цікаву інформацію про світ мистецтва, так як ми працюємо над проектом з  естетичного виховання. Адже ми повинні виховувати в собі особистість, котра зуміє свідомо, активно, творчо впливати на розвиток мистецького світогляду і надалі .

Звичайно, зараз у нас припав нелегкий час, але в нас випала нагода більше часу побути з рідними вдома, спробувати відкрити щось нове для себе. А може хтось з вас почне захоплюватися  танцями?  Світ мистецтва дуже необмежний і прекрасний!!!

Творча група 7-Б класу,

 класний керівник Дідух-Бойчук Тетяна Георгіївна