З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ!

Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадливо,

усе як є – дорога, явори,

усе моє, все зветься – Україна.

Така краса, висока і нетлінна,

що хоч спинись і з Богом говори.

Ліна Костенко

День незалежності України — головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акта проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави України в її сучасному вигляді.

24 серпня 1991 р. парламент прийняв постанову «Про військові формування в Україні», згідно з якою всі війська, дислоковані на українській території, підпорядковувалися Верховній Раді. Міністром оборони України призначено Костянтина Морозова. 20 вересня 1991 р. було ліквідовано КДБ і на його базі утворено СНБУ (з 13 березня 1992 р. — СБУ). Його головою став Євген Марчук.

8 жовтня 1991 р. Верховна Рада прийняла закон «Про громадянство», який базувався на так званому нульовому варіанті — право стати громадянином України мав кожен, хто проживав на її території на момент проголошення закону. Далі були офіційно затверджені гімн (15 січня), прапор (28 січня) і малий герб України (19 лютого).

Водночас із референдумом 1 грудня 1991 р. відбулися вибори першого президента України. З шести кандидатів переконливу перемогу (61,6% голосів) здобув Леонід Кравчук. За його пропозицією, Головою Верховної Ради України був обраний Іван Плющ. Президент взявся зміцнювати виконавчу вертикаль, запровадивши 5 березня 1992 р. інститут представників президента — голів державних адміністрацій на місцях.

Але вже навесні-улітку 1992 р. почуття первісного оптимізму почало випаровуватися. Ставши незалежною політично, Україна опинилася з дуже обмеженими енергетичними ресурсами. Функціонування її господарства залежало від поставок російських нафти і газу. Державі довелося платити за ці поставки згідно з новими цінами. Залежність української економіки від російської виявилася майже абсолютною. У січні 1992 р. Росія підвищила ціни на товари масового вжитку, змусивши Україну до такого ж кроку. Ситуація погіршувалася не стільки через зруйнування старих структур, скільки через те, що вони не були замінені новими. На відміну від російських лідерів, керівники Української держави не виявляли бажання провадити радикальну економічну реформу.

Перші кроки незалежності стали випробовуванням для всіх українців – тестуванням на зрілість, терпіння, толерантність.  Впевнені в  тому, що український народ в змозі поліпшити життя у своєму домі власної Батьківщини. Від щирого серця й від усієї душі зичимо  землякам, рідним, друзям та колегам здоров’я, щастя, добра, достатку, миру, щедрої долі, сили і наснаги в усіх ваших справах і нехай мрія про краще майбутнє окриляє вас на нові звершення, на нові добрі починання, в ім’я соборної незалежної демократичної процвітаючої України, надійної запоруки добробуту й щасливого життя її народу.

Українцям і справді є чим пишатися, що розповісти та що показати. Пропонуємо вашій увазі  цікаві  факти про Україну, які варто знати кожному.

  1. Найперша Конституція в світі була створена українцем Пилипом Орликом. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день ним було оголошено «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі тільки в 1791 році.
  2. В 1934 році в Парижі на конкурсі краси мов українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. Мелодійність же української визнана другою найгарнішою серед мов світу, після італійської.
  3. Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі (фахівці розрізняють близько 7000 мов ) і за кількістю носіїв займає 26-те місце. Також вона є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження після російської. На території України більше 32 мільйонів осіб вільно спілкуються українською мовою.
  4. Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починається з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.
  5. З точки зору лексики найближчими до української мови є білоруська (84%) і польська (70%) мови.
  6. Найчастіше серед іменників вживається слово «рука», серед дієслів — «бути», прикметників — «великий», займенників — «він». Останні місця в таблиці частотності займають слова «мутація», «баклажка», «радист», «білочка».
  7. Найдовший музичний інструмент у світі – це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.
  8. На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю і дуже цінні. Під час Другої Світової війни німецькі солдати навіть вивозили чорнозем на поїздах.
  9. Перший друкований буквар, виданий українським автором, мав назву «Наука до читання й розуміння слов’янського письма». Він вийшов в світ у Вільні (суч. Вільнюс) в 1596 р. стараннями Лаврентія Зизанія. До книжки було додано словник, який містив 1061 слово.
  10. Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574 р. у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання і короткої читанки. До нас дійшов лише один примірник, який знайдено в Римі 1927 р. Зберігається в бібліотеці Гарвардського університету (США). Факсимільне видання було здійснено в Києві 1964 та 1974 рр.
  11. Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 р.).

Дідух-Бойчук Тетяна Георгіївна – учитель зарубіжної літератури,

Луник Валентина Дмитрівна – шкільний бібліотекар