Що потрібно знати про коронавірус COVID-19

Перш за все, слід розуміти, що коронавірус в цілому – це не якесь нове захворювання. Коронавірус ─ це різновид вірусів. Це гостре вірусне захворювання, що характеризується переважним ураженням дихальної системи та шлунково-кишкового тракту. Інша справа, що новим є саме цей коронавірус, про що свідчить і його “особистий номер” COVID-19 (від англ. COrona VIrus Disease 2019). Вперше його було виявлено в грудні 2019 року в Китаї (м.Ухань). Вважається, що спочатку вірус циркулював серед кажанів, але потім якимось чином передався людині.

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом через вдихання дрібних крапель, розпорошених в повітрі під час кашлю або чхання. Краплі з вірусом можуть потрапляти на поверхні і предмети, а потім інфікувати людину, яка доторкнулася до них, через наступні її дотики до очей, носа або рота.

Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини

Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь від неї на відстані понад 1,5 м.

Переважає контактний шлях зараження

Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Чи можна заразитись від тварин?

Наразі немає офіційних підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть переносити новий коронавірус. Проте після контакту з домашніми тваринами рекомендується мити руки водою з милом. Це захистить від ризику поширень низки бактерій, якими людина може заразитися від домашніх тварин.

Чи передається вірус через фрукти?

Фрукти – непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти. В будь-якому разі фрукти необхідно ретельно мити й обдавати їх окропом, але це стандартна рекомендація.

Чи можна заразитися через рукостискання або через поцілунок?

Через саме рукостискання (тобто через шкіру рук) – ні. Але це тільки в тому разі, якщо ви після рукостискання не доторкалися до свого обличчя, чи не брали до рук продукти харчування і ретельно вимили руки. А от через поцілунок з людиною, яка інфікована коронавірусом (як і будь-якою ГРВІ) – так!

Скільки вірус живе на поверхнях? Чим можна вбити вірус?

Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо спиртовмісним розчином.

Чи допомагає часник захиститися від коронавірусу?

Часник має певні антибактеріальні властивості, але даних про ефективність часнику чи цибулі в запобіганні захворюванню на коронавірус немає.

На початковій стадії COVID-19 має такі ж симптоми, як інші гострі респіраторні захворювання, основними з яких є гарячка, кашель та задишка (ускладнене дихання). Визначити наявність COVID-19 можуть тільки спеціальні тести. Тому пам’ятайте, що симптоми ГРВІ ще не означають наявність коронавірусу, але в цьому випадку усе одно слід негайно звернутися до лікаря для проведення тестування.

Оскільки цей вид вірусу для людства новий, то у нас у всіх, відповідно, специфічний імунітет до нього відсутній. Саме цим і пояснюється така величезна кількість хворих по всьому світу.

Перебіг хвороби перш за все залежить від стану загального імунітету людини. Групою ризику цього захворювання є переважно люди похилого віку та люди, які безпосередньо контактували з хворими чи перебували з ними в закритому середовищі.

20% від усіх випадків захворювань, викликаних новою коронавірусною інфекцією, є тяжкими але лише близько 3% потребують реанімаційних заходів. Захворювання, викликане новим коронавірусом, не можна називати “смертельним”, адже летальність становить лише 3-4%. Це вище, аніж при грипі, але усе одно, люди, які захворіли на COVID-19 і одужали є! І таких досить-таки багато.

Наразі немає ані вакцини для захисту від нового коронавірусу, ані специфічного лікування. Фармацевтичні розробки лише ведуться. Тому поки що найкращий спосіб запобігти зараженню — уникнути впливу цього вірусу.

А ще ─ ретельно дотримуватися карантинних заходів, оголошених у нашій країні, і часто й правильно мити руки, так, як це рекомендують робити фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я:

 

 

Отже, мийте руки, залишайтеся вдома, читайте книжки, спілкуйтеся з друзями тільки через Інтернет, не вірте чуткам і домислам, які поширються через соцмережі, а отримуйте тільки ОФІЦІЙНУ інформацію на спеціалізованому сайті Кабінету Міністрів України, офіційних сайтах МОЗ Центру громадського здоров’я МОЗ УкраїниВООЗ та МОН, не забувайте про дистанційне навчання, адже це не канікули, а лише карантин і

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!