Про що мають знати батьки?

Майже половина населення України  страждала від насилля в сім’ї впродовж свого життя, причому 30% з них зазнавали жорстокого поводження в дитячому віці. До насильства над дітьми найчастіше призводять важка соціально-економічна ситуація країні, руйнування моральних та сімейних цінностей нашого суспільства, батьківське страждання від домашнього насильства в дитинстві, хибна впевненість, що такий стиль виховання є корисним для дитини, раннє батьківство та інше. Великий вплив на життя дитини, становлення її як особистості, здійснює повсякденна атмосфера в сім’ї. Сімейні взаємовідносини — найперші та найміцніші соціальні стосунки, які значною мірою впливають на майбутнє дитини, її здатність до адаптації в соціумі, її відчуття безпеки та благополуччя.

Фізичне, психологічне, сексуальне, економічне  насильство, жорстоке поводження над дітьми, нехтування їхніми базовими законними правами та інтересами спричинюють  наслідки, які  завдають непоправних збитків для здоров’я, розвитку й соціалізації дитини, нерідко несуть  загрозу її життю та здоров’ю.

Про що мають знати батьки? З 11 січня 2019 року набули чинності окремі норми закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» відповідно до яких, за вчинення домашнього насильства введено кримінальну відповідальність. Припинити домашнє насильство можна, навчившись поважати іншу думку, індивідуальні особливості та інший стиль поведінки, адже жорстокість простіше попередити, ніж вести з нею боротьбу. Варто пам’ятати про те, що діти — це особистості, хоча ще й маленькі. Потрібно не тільки любити, але й поважати їх. Виховання — складний процес, який вимагає зусиль та терпіння. Не варто вимагати від дитини бути ідеальною. Не буває такого, щоб дитина все знала і вміла однаково добре. Не потрібно порівнювати своїх дітей з іншими, натомість звертайте увагу на попередні досягненнями самої дитини. І найважливіше: потрібно частіше показувати дітям нашу любов, не забувати про обійми та приємні слова. Вони так їх потребують! До того ж, це кращий захист дитини від жорстокого поводження.

Вчитель громадянської освіти  Басараба О.О.