День ліквідаторів ЧАЕС

14 грудня наша країна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ № 945 про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.

Так,  з 14  по 17 грудня 2020 року в 5-8 класах Новоселицької гімназії в рамках тижня профорієнтації проведено виховні справи: «Вшанування ліквідаторів  Чорнобильської АЕС», «ГЕРОЯМ ЧОРНОБИЛЯ ПРИСВЯЧУЮ…», «Ядерна стихія опалила долі мільйонів українців»,  для того, щоб більше проінформувати про професії людей з великої букви, які ціною свого життя робили все можливе, щоб врятувати країну і не тільки… Лише завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. До ліквідації наслідків аварії були залучені тисячі фахівців різних професій! Отримуючи великі дози опромінення, інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі – усі, хто пішов тоді не тільки за наказом, а й за покликом серця, зупинили невидимого і дуже підступного ворога. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб.

Під час заходів діти переглянули документальний фільм «16 маловідомих фактів про Чорнобиль», мали змогу поспілкуватися, обговорити те, що  ліквідатори Чорнобильської катастрофи – приклад самопожертви та самовідданості. Тож у День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч, хто відвів біду від прийдешніх поколінь. Висловлюємо слова щирої подяки всім ліквідаторам, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Звичайно,  в  житті українців Чорнобиль є і буде незагойною раною. Цей день вкотре нагадує про важливість особливих заходів безпеки у сфері використання мирного атома. Адже світ такий крихкий, а людство, впроваджуючи винаходи, має бути пильним, щоб не знищити  нашу планету.