Дива бувають…

У дні Різдва кожна людина очікує на диво, бо кожна душа потребує його. Для одних таким дивом буде іграшка, про яку давно мріяв, для інших – очікувана зустріч з друзями, рідними людьми. Є й такі, для яких дивом буде зустріч із цікавою книгою, що здатна перенести нас у невідомі краї, подарувати зустріч з улюбленими героями. Саме це  чекало на учнів 6-их класів Новоселицької гімназії під час вивчення твору Чарльза Діккенса «Різдвяна пісня у прозі».  Метою уроку було   узагальнення знань про повість «Різдвяна пісня у прозі», поглибити  знання про жанри, традиції різних народів; більше розвивати навички виразного читання, мислення; сприяти вихованню відповідальності  за свої вчинки, любов до ближніх, милосердя.

Англійський письменник Ч. Діккенс писав: «Це радісні дні – дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні в усьому календарі, коли люди, наче з мовчазної згоди, вільно розкривають одне одному серця і бачать у своїх, – навіть у тих, які не мають ні грошей, ні долі – таких самих людей, як вони самі », –  цей вислів став  епіграфом уроку. Під час уроку учні мали змогу перевірити свої за допомогою різних форм роботи: вікторини, гри, асоціативних вправ та відвідати  віртуальну  виставки творів письменника, яку підготувала шкільний бібліотекар –  Валентина Дмитрівна.

Різдво – свято миру, душевного спокою, радості, милосердя і любові, відпочинку. Це одне з найвеселіших свят, яке приносить подарунки. У цей день всі бажають один одному щастя. Цієї пори на вулицях горять святкові вогні, у крамницях продаються блискучі іграшки, а в наших домівках готується святкова вечеря. Кожен очікує щасливих змін у житті. Жанр різдвяного твору передбачає щасливий кінець, радість. З чого ж радіти, коли головний герой Скрудж побачив у Майбутньому свій сумний кінець? Чи жив такий чоловік на світі, чи й не стало його нікого це не хвилювало, ніхто за ним не пожалкував. Багатого скнару це так вразило, що він вирішив кардинально змінити своє життя, почати робити протилежне до того, що робив досі, як ставився до оточуючих та й до самого Різдва. І… відчув себе нарешті щасливим.

На завершення уроку учні  вирішили створити вітальні різдвяні листівки та написати листа головному герою – Скруджу.  І ще хочеться додати , що дива на світі бувають. Давайте творити добро, красу; будьмо  щедрими, доброзичливими; цінуйте дружбу, будьте доброю людиною; допомагайте  іншим. Шануйте  свої звичаї і традиції.  І нехай буде над кожним з нас Боже благословення, його любов та ласка!

Дідух-Бойчук Т.Г., учитель зарубіжної літератури,

Луник В.Д., шкільний бібліотекар

Новоселицької гімназії