Вплив екології на здоров’я людини

«Все на землі, все треба берегти –

І птаха й звіра, і оту рослину

  Не чванься тим, що цар природи ти –

Бо врешті, ти його частинка.

Друже мій, люби життя,

Люби людей, природу,

А кривду кинь у забуття,

Як камінь в тиху воду.»

Борис Лепкий

…такими словами розпочалася виховна справа «Вплив екології на здоров’я людини» у 8-Б класі Новоселицької гімназії в рамках тижня екологічного виховання , а також роботи учнівського колективу  над проєктом «Молодь обирає здоров’я», здоровий спосіб життя. Метою дійства було   збагатити знання учнів  про навколишнє середовище, показати тісний зв’язок природи і людини, про вплив навколишнього середовища на стан людини. Розвивати мовлення учнів, уміння висловлювати свої думки, погляди. Розвивати бажання робити все для того, щоб бути завжди здоровим. Виховувати бажання оберігати природу, вносити свою часточку для збереження навколишнього середовища задля власного здоров’я. На заході була також присутня Одажіу Росина Георгіївна, вчитель біології та основ здоров’я.

Людина — частина живої природи, яка живе серед природи і бере з неї все необхідне для життя: повітря, воду, продукти харчування, одяг, корисні копалини, використовує природні ресурси для отримання предметів побуту. Її відмінність від інших живих істот полягає в тому, що вона має розум, а відтак може мислити, творити, спілкуватися з іншими. А чи зможе людина жити, якщо хоча б щось зникне? Звичайно, ні. Людина і природа тісно пов’язані між собою. Природа Землі схожа на організм людини, лише дуже великий. Дихальна система постачає в організм кисень, так і ліси збагачують киснем повітря Землі. Кров живить всі клітини організму, так ріки та  моря несуть воду й поживні речовини до всього живого на планеті. Земля хворіє, коли вирубують ліси, забруднюють ріки та моря, а від цього і хворіє людина.

Природа – це неповторний загадковий світ, це непрочитана книга, гортаючи сторінки якої, ми дізнаємося багато нового і цікавого. Від стану навколишнього середовища залежить і стан нашого з вами здоров’я. Чим більше відходів ми викидаємо у довкілля, тим більше мікробів, чим більше сміття, тим більше хворіють люди. Крім того, склад і чистота питної води мають свій вплив на здоров’я людини: забруднена вода рештками виробництва може стати причиною багатьох захворювань, а іноді й смертельною небезпекою. Отже, слід пам’ятати: «Здоров’я природи – здоров’я людини».

Учні однієї із груп підготували цікаву інформацію про вплив навколишнього середовища на здоров’я людини. Росина Георгіївна розповіла про те, що може відбуватися з людським організмом, над чим варто задуматися нам у своєму ставленні до природи. Якщо чорні клуби диму і стічні води забруднюють повітря і річки, страждає не тільки природа – хворіє і страждає людина. А чи задумувалися ви над тим, що у хворої природи здорових людей не буває… Є тільки один спосіб співіснувати з природою. Єдиний вихід для нас — берегти довкілля, рідну природу і тоді вона стане дня нас люблячою і мудрою праматір’ю.

Так, справді карає природа нас за нерозумне ставлення до неї. Карає Чорнобилем, нітратами, парниковим ефектом, озоновими дірами, посухами, голодом, страшними хворобами, вкорочуючи віку людству.

Ми дикі люди, ми все винищуємо.

Ми з матір’ю-природою на ти.

Ми свій кінець пришвидшуєм…

Ліна костенко

Де взяти здоров’я? Відповідь ще наші прадавні предки знали — у природи, їм добре були відомі лікувальні властивості першого сонячного променю, і користь роси, й цінність лісового повітря, і цілющість прохолодної води , тож бережімо, цінуймо те, що найближче, найдоступніше, найприродніше — рідну природу.  Вплив її на людину подвійний. Чиста вода й повітря, родючий грунт приносять людині користь, а забруднена відходами вода, повітря, насичене вихлопними газами, що містить отрутохімікати, завдають здоров’ю людини шкоди.

І на завершення ми хочемо сказати, що здоров’я — це найбільше багатство, яке має людина. А людина — це частина природи. І тому, чим здоровіша природа, тим краще самопочуття у людини Все цінне для людини прийнято порівнювати з золотом. Природа дарує людині таку різноманітність золотих дарів, що їх важко навіть перерахувати.

Пропонуємо переглянути  відеоролики, які допоможуть вам задуматися над тим, про що варто дбати  для нашого з вами здоров’я.

https://youtu.be/d_DBrz7kveU

https://youtu.be/1MVfmhOQrA8

https://youtu.be/ATkX9PywBEU

Наш обов’язок – зберегти повітря і водойми-чистими, грунти-родючими, рослини-зеленими, а тварин – живими. Природа- це наше здоров’я, це наше щасливе майбутнє. Отож, шануйте, любіть природу та примножуйте її для здорового способу життя!

Група учнів 8-Б класу,

Дідух-Бойчук Т.Г.,

класний керівник 8-Б класу.