Тиждень превентивного виховання та здорового способу життя

« Головним  скарбом  життя  є  не  землі,

що  ти  їх  завоював,  не  багатства,

що  їх маєш  у  скринях…

Головним  скарбом  життя  є  здоров’я,

і,  щоб  його  зберегти, потрібно багато що знати…»

Авіцена

В рамках загальношкільного проєкту з виховної роботи «Крок до зірок»  в Новоселицькій гімназії з 22 березня по 26 березня 2021 року було проведено тиждень  з превентивного виховання та здорового способу життя. Метою заходів було:  сформувати в учнів поняття про здоровий спосіб життя; наголосити на необхідності дотримання принципів здорового способу життя; навчити, що потрібно робити в разі погіршення самопочуття; сприяти усвідомленню учнями необхідності ведення здорового способу життя; нагадати корисні звички, які допоможуть зміцнити здоров’я; прищеплювати інтерес до занять фізичною культурою і спортом; виховувати прагнення берегти своє здоров’я, зважаючи на його цінність і важливість для людини.

Людство  з  давніх-давен  усвідомило  ціну  здоров’я,  присвячуючи  цій темі мудрі  думки,  які  слугують  засобом  передачі  знань  і  досвіду старшого  покоління молодшому. З  розумінням  цінності  здоров’я  і руйнівних  наслідків  хвороб випливає думка про необхідність дбайливого ставлення до власного здоров’я. Здоров’я – це сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основною її довголіття та необхідною умовою здійснення творчих планів, високої працездатності, створення сім’ї, народження й виховання дітей.  Фізичне здоров’я дає гарне самопочуття, бадьорість, силу. Психічне – дарує спокій та чудовий настрій. Їх можна сформувати тільки шляхом отримання знань і постійної роботи над собою. Для того, щоб зберегти своє здоров’я, треба докладати неабияких зусиль, адже стан здоров’я людини залежить на 20 % від спадковості, на 10 % – від рівня розвитку медицини, на 20 % – від стану довкілля, на 50 % – від способу життя.

Основними складовими здорового способу життя є:

раціональне харчування;

фізична активність і загартовування;

особиста гігієна;

відсутність шкідливих звичок (вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння);

позитивні емоції;

інтелектуальний розвиток;

режим праці та відпочинку;

самоконтроль за станом здоров’я.

Під час проведення тижня учні 7-8 класів взяли участь в анкетуванні «Мій режим дня», «Раціональне харчування», де мали  змогу перевірити себе на правильне дотримання режиму дня та харчування, що є основним в наш час, так як ми находимося зараз на карантині. Також мали змогу подивитися ряд відеороликів : «Здоровий спосіб життя»,  «Що таке здоровий спосіб життя?», «Здоровий спосіб життя». Осторонь тижня не залишилися й руханки, які додають веселого настрою та сприяють розвитку фізичного здоров`я. Були проведені виховні справи в рамках тижня та проєкту  8-их класів, над якими вони працюють. І на завершення тематичного тижня між учнями 7-8 класів відбувся бліц турнір під назвою «Ми за здоровий спосіб життя», де учні мали змогу  перевірити свої вже набуті знання з цієї теми.

Хочеться сказати , звертаючись до всіх: пам’ятайте, що спосіб життя має найбільший вплив на стан здоров’я, а здоровий спосіб життя, в свою чергу, закладає фундамент гарного самопочуття, зміцнює захисні сили організму та розкриває його потенційні можливості. Учні дійшли висновку, що життя неповторне і в кожного своє. Будьте активними будівниками свого здоров`я!

 Класні керівники:  Чулей С.В.,

Дідух-Бойчук Т.Г..