Екологічні наслідки Чорнобиля

На Чорнобиль журавлі летіли,

З вирію вертались навесні.

Як сніжниця, попелище біле

Розвівалось в рідній стороні…

Дмитро Павличко

26 квітня 1986 року — о 1 год 23 хв за Київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Чорнобильська атомна електростанція є символом наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства. Трагедія, що спричинена вибухом на її четвертому енергоблоці, не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя.

Так 27 квітня 2022 року в 5-А класі Новоселицького ліцею №1 відбулася виховна справа на тему: «Екологічні наслідки Чорнобиля».  Метою заходу було ознайомити учнів  з  екологічною катастрофою, яка сталася на території України в 1986 році; навчати їх уболівати за минуле своєї держави; формувати характер дитини, що буде протистояти руйнуванню навколишнього світу; виховувати почуття сприймання чужого болю як свого, повагу до людей, які віддали своє життя в ім‘я майбутнього життя людства, до прав і свобод інших людей; почуття відповідальності за благополуччя нашої держави. Учні мали змогу переглянути документальний фільм «Дзвони Чорнобиля» та ознайомитися з презентацією «Екологічні наслідки Чорнобиля».

На завершення ми хочемо сказати,  що «мирний атом», став для  України та  світу трагедією,  наслідки якої доводиться відшкодовувати ще дуже довго…

Лютик Людмила Павлівна, класний керівник 5-А класу