Онлайн-студія «Громадяни – основа демократичного суспільства»

 Рух до громадянського суспільства і правової держави є одним із основних напрямів розвитку світового співтовариства, оскільки громадянське суспільство виступає своєрідним  фундатором правової демократичної держави. В рамках декади громадянської освіти в 11 класі Новоселицького ліцею №1 вчителем історії Оксаною Обершт та класним керівником Яною Дисар була проведена онлайн-студії для старшокласників  «Громадяни – основа демократичного суспільства». Розмова відбувалась про становлення та розвиток громадянського демократичного суспільства, що нерозривно пов’язані з новими політичними та економічними умовами життя країни. Це залишається одним із актуальних питань упродовж усього пострадянського періоду історії України. Воно є не стільки метою реформ, що проводяться в нашій державі, скільки неодмінною умовою їх успішної реалізації. Старшокласники дізналися що досвід найрозвиненіших держав свідчить про те, що конституційно-правова регламентація та регулювання у країнах з демократичним державним (політичним) устроєм спрямовані на підтримку демократії  та громадянського суспільства.

При розгляді питання становлення в Україні демократичного суспільства і правової держави в аспекті забезпечення конституційних прав людини і громадянина, учні визначили для себе, що головним завданням держави є насамперед реалізація прав і свобод кожної людини.

Наприкінці заходу, старшокласники зробили висновок, що В Україні є всі підстави для формування громадянського суспільства, оскільки держава поставила та вирішує завдання трансформування економіки на основі визнання приватної власності і підприємництва, впровадження в суспільно-політичний лад елементів демократії, зміцнення правового стану людини і громадянина. Таким чином, формування громадянського суспільства є однією з найважливіших умов просування України шляхом проведення економічних, політичних і правових реформ, які, передусім, спрямовуватимуться на демократизацію громадського життя, лібералізацію економіки, захист прав і свобод людини і громадянина, становлення правової демократичної держави.

 

Яна Дисар, класний керівник 11 класу