Вишиванка – український оберіг     

                                          Вигаптуй на небо райдугу-доріжку,

                                           Простели до сонця вишивку-маніжку,

                                          Щоб по тій доріжці з лебедями-снами

                                         Плавати до щастя білими човнами.

                                                                                                 Василь Симоненко

Всесвітній день вишиванки відзначають щорічно у третій четвер травня не лише в Україні, але й у світі. Вишиванка має величезне значення для кожного українця не лише як елемент святкового, народного вбрання, а й як складова українського культурного надбання. Історія вишиванки має глибоке коріння, адже елементами вишивки прикрашався ще одяг скіфів, які проживали на землях сучасної України ще до нашої ери. Український народ скрізь віки проніс любов до вишиванки та зберіг традиції вишивання одягу. В кожному регіоні України нині є свої традиції вишивання, свій символізм елементів орнаменту на одязі.

Так 18 травня  2022 року в 5-А класі Новоселицького ліцею №1 відбулася виховна справа на тему: «Вишиванка – український оберіг».  Метою заходу було: ознайомити учнів із вишиванкою – давнім символом і оберегом українського народу; розвивати знання про символи України; виховувати любов та пошану до українського народу, його традицій, звичаїв; формувати почуття національної свідомості дітей. Учні мали змогу переглянути документальний фільм «Вишиванка – оберіг моєї держави » та ознайомитися з презентацією «Вишиванка – символ України».

На завершення ми хочемо сказати, що для українця вишиванка – це  не просто одяг, це щось дуже особливе: рідне, святе, надзвичайне… Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код. Пам’ятайте про це!    Лютик Людмила Павлівна, класний керівник 5-А класу