Бібліотеки — це свобода. Свобода читати, свобода спілкуватися…

«Наше майбутнє залежить

від читання і уяви», –

 Ніл Гейман

Напередодні календарної дати – Міжнародного  дня шкільних бібліотек, осторонь не залишилися учні 10 класу Новоселицького ліцею №1, провівши урок зарубіжної літератури з позакласного читання «Чому наше майбутнє залежить від читання?»- за твором Ніла Геймана, в шкільній бібліотеці разом з бібліотекаром Луник Валентиною Дмитрівною.

Щодо цієї дати , то засновником цієї календарної події виступає всесвітня організація ЮНЕСКО, за ініціативою Міжнародної асоціації шкільних бібліотек і вперше свято було проведено в 1999-му році. Дата святкування Міжнародного дня шкільних бібліотек в багатьох країнах, зокрема і в Україні – щорічно в четвертий понеділок жовтня. В Англії, наприклад, цей День відзначається в перший понеділок жовтня і приурочений до початку шкільних канікул, коли настає перший день їхнього Національного Тижня дитячої книги, що включає в себе і національний День поезії, який проводиться в четвер.

Під час дійства діти мали змогу  дізнатися  про світ творчості письменника, який в своїх творах зображує ставлення як до книги, так і до бібліотек. Також він піднімає найболючіше нині питання – читання, бібліотека, бібліотекар. Важливо пояснювати людям, на чиєму вони боці й чому, а також упереджені вони чи ні. Це свого роду декларація інтересів. Автор говорить: « Отже, я маю намір поговорити з вами про читання. Я маю намір розповісти вам про те, що бібліотеки важливі. Я маю намір припустити, що читання художньої літератури, читання для задоволення є однією з найважливіших речей у житті людини. Я маю намір пристрасно благати людей усвідомити, що таке бібліотеки та бібліотекарі, і зберегти обидва ці явища…»

Учні мали змогу також висловити свою думку щодо теми уроку, зацікавившись творчістю письменника. Переглянувши презентацію «Світ творчості Ніла Геймана», вони дізналися і про інші шедеври митця художнього слова. Одного разу Альберта Ейнштейна запитали, як ми можемо зробити наших дітей розумнішими. Його відповідь була простою і мудрою. «Якщо ви хочете, щоб ваші діти були розумні,- сказав він, читайте їм казки. Якщо ви хочете, щоб вони були ще розумнішими, читайте їм ще більше казок.» Він розумів цінність читання й уяви. Ми  сподіваємося, що ми зможемо передати нашим дітям світ, де вони будуть читати, і їм будуть читати, де вони будуть уявляти і розуміти. Давайте робити світ прекрасним…

І на завершення хочеться сказати, що найпростіший спосіб гарантовано виростити грамотних дітей – це навчити їх читати й показати, що читання – це приємна розвага. Найпростіше – знайдіть книги, які їм подобаються, дайте їм доступ до цих книг і дозвольте їм прочитати їх.

Класний керівник – Дідух-Бойчук Т. Г., шкільний бібліотекар -Луник В.Д..