Щоб вберегтися  від переохолодження та обмороження потрібно знати…

 У  рамках тижня знань з основ безпеки життєдіяльності для учнів 11 класу Новоселицького ліцею №1 , проведено виховну справу на тему:  «Поведінка в умовах низьких температур, попередження випадків переохолодження та обморожень.» Метою якої було: запобігання шкідливому впливу низьких температур на стан здоров’я дитини, як уникнути переохолодження організму, і що потрібно робити, якщо є такі випадки.

Звичайно, зима така пора року , коли потрібно бути дуже обачним. Щоб вберегтись від переохолодження та обмороження, дотримуйтесь наступних правил:  скоротіть своє перебування на вулиці, а без необхідності не виходьте на сильний мороз; перед виходом на вулицю поїжте – вам необхідна додаткова енергія;   правильно одягайтесь. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. У морози краще носити термобілизну. Обирайте просторе та водонепроникне взуття з теплими устілками з фетру. Обов’язково одягайте головний убір, рукавички та шарф. Рукавиці краще одягати з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині; за 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним захисним кремом, який не містить воду;  не виходьте на мороз із вологим волосся;  на морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг, і ще можна говорити про основні правила.

Також слід  пам’ятати, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її  у теплому приміщенні.

При тривалому знаходженні на морозі можуть з’явитися переохолодження та навіть обмороження.  Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг, млявість, сонливість.

Як надати допомогу…  якщо температура тіла вища за 34°, то людину необхідно зігріти у теплому приміщенні, дати випити теплий безалкогольний напій та нагодувати. Якщо на людині мокрий одяг, зняти його.  Якщо температура тіла нижча за 34°, потрібна  термінова госпіталізація. При  тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур). До обмороження більш схильні ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг.

На завершення хочемо додати: подбайте заздалегідь про те, щоб зимові прогулянки були для вас комфортними і не стали причиною обмороження! Стежте за прогнозом погоди. Не виходьте з дому у сильний мороз без нагальної потреби.

Тетяна Дідух-Бойчук, класний керівник 11 класу