15 жовтня  – Всесвітній день миття рук

 Сьогодні Всесвітній день чистих рук. Із 2008 року  Організація Об’єднаних Націй і, зокрема, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосили 15 жовтня «Всесвітнім днем миття рук», і  присвячується підвищенню обізнаності та розуміння важливості миття рук із милом як ефективного та доступного способу запобігання хворобам і збереження життя людей. Як відзначають експерти ООН та ВООЗ, миття рук рятує тисячі дитячих життів щодня. «Брудні руки» є однією з головних причин високої дитячої смертності в Азії та Африці. Через немиті руки в організм людини потрапляють збудники холери, вірусної пневмонії, гепатиту, грипу та гострих респіраторних захворювань.

  Осторонь цієї дати  не залишилися й учні 5-Б класу Новоселицького ліцею №1, провівши виховну справу на тему: «Чисті руки- запорука здоров’я». Основною метою було  показати, як просте миття рук водою з милом допомагає ефективно боротися з гепатитом і дизентерією, запобігти захворювання гострими респіраторними захворюваннями і безліччю інших інфекційних захворювань. Всесвітній День Чистих Рук присвячений основам особистої гігієни, зробити миття рук звичною дією, як вдома, так і поза ним. Діти на практиці захотіли показати необхідність дотримання особистої гігієни.

А ви знаєте як правильно мити руки…

  Правильна техніка миття рук має на увазі ретельне намилювання протягом 10-20 секунд з промиванням ділянок між пальцями на кожній руці і ретельної обробкою ділянок біля нігтів – саме там збирається найбільше бактерій. Мити руки гарячою водою необов’язково. Звичайно, бактерії гинуть під впливом гарячої води, це факт. Тільки температура повинна бути така, що шкіра людини не витримає. А крім того, дослідження показали, що температура води абсолютно не впливає на якість миття рук. І після + 38 ° С, і після + 16 ° С, і навіть після + 4,4 ° С кількість бактерій на руках залишається однаковою. Але, звичайно, мити руки теплою водичкою приємніше, а сам процес не повинен завдавати незручностей. Руки треба обов’язково висушувати. Найкраще – повітряні електричні сушки і одноразові паперові рушники. Гірше – тканинні рушники загального користування, на яких встигають зібратися і розмножитися бактерії. Залишати руки вологими не рекомендується – підвищується ризик підхоплення нових бактерій.

Коли потрібно мити руки? Перед приготуванням їжі та її прийомом; після відвідування туалету; після того, як прийшли з вулиці; коли візуально руки забруднені; після контакту з домашніми улюбленцями та їхнім кормом; до й після обробки порізу або рани; після контакту зі сміттям; після кашлю або чхання.

  Дотримання цих простих правил убезпечує вас від зараження найбільш розповсюдженими інфекційними хворобами. Пам’ятайте про це!!!

 Тетяна Дідух-Бойчук, класний керівник 5-Б класу

 

Поділитися публікацією:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.