Методичні поради щодо організації освітнього процесу під час карантину

У зв’язку із призупинення навчання у закладах освіти Чернівецької області з 06.03 по 22.03. 2020 року рекомендуємо адміністраціям установ прийняти рішення не переривати навчання під час карантину, а використовувати можливості дистанційної освіти. Адже закрита на карантин школа ще не свідчить про відсутність уроків і необхідних для повноцінного освітнього процесу заходів. Дистанційне навчання та вміло організована самостійна робота учнів повинна здійснюватися завдяки використанню всіх технічних та інформаційних засобів: електронної пошти, соціальних мереж, засобів он-лайн зв’язку, освітніх он-лайн платформ.

Рекомендуємо здійснювати навчання під час карантину через сайт освітнього закладу. План проведення даних дистанційних занять затверджується  адміністрацією закладу.

Для організації дистанційного навчання на період введеного карантину пропонуємо вчителям-предметникам проаналізувати календарно-тематичне планування, визначити теми для ущільнення та для вивчення у дистанційному режимі, розробити тематичні завдання в системі онлайн  в межах встановленого навантаження.

Дистанційне навчання – це технологія, що базується на принципах відкритого навчання, широко використовує комп’ютерні навчальні програми різного призначення та сучасні телекомунікації з метою доставки навчального матеріалу та спілкування безпосередньо за місцем перебування учнів. Діяльність дистанційного навчання передбачає організацію навчального процесу з використанням дистанційних освітніх технологій  та трансляцій  в режимі відеоконференцій, навчальних, виховних та інших заходів (наприклад, youtube, skype, «Щоденник.ua», Google Клас (Google Classroom)).

Для організації дистанційної роботи  в освітньому закладі вчителю необхідно: комп’ютер, доступ до мережі Інтернет, сканер, принтер, мікрофон. Учням знадобляться зошит і кулькова ручка для виконання письмових робіт.

Для вчителів-предметників та учнів рекомендуємо посилання на електронні підручники, які можна використати під час дистанційного навчання:

https://gdz4you.com/pidruchnyky/?fbclid=IwAR0vl1KRDdMieJL6kkFQeZ3I-POZZhTQeVID1_VHlkVLV6tRWhSEcFMwEFo

https://lib.imzo.gov.ua/

 

  Подаємо коротку характеристику он-лайн платформ для організації освітнього процесу:

Google Клас (Google Classroom)

Це безкоштовний сервіс для навчальних закладів і користувачів з особистими обліковими записами Google. Він економить педагогам час, спрощує організацію навчального процесу та спілкування з учнями.

Переваги Google Класу. Легке налаштування. Вчителі можуть додавати учнів до курсу самостійно або надсилати їм код для приєднання. Створення курсу займає всього кілька хвилин.

Економія часу. Створювати, перевіряти й оцінювати завдання в електронній службі швидше та зручніше, ніж на папері.

Зручна організація. Завдання доступні учням у відповідному розділі, а матеріали курсу (документи, фото, відео тощо) автоматично додаються в папки на Google Диску.

Швидка комунікація. Вчителі можуть робити оголошення й миттєво створювати обговорення, а учні – ділитися один з одним ресурсами та відповідати на запитання в стрічці курсу.

Доступність і безпека. Як і всі сервіси пакета G Suite for Education, Клас не містить реклами, не використовує вміст і дані учнів для рекламних цілей та надається безкоштовно.

Дозволи: доступ до камери:

-потрібен, щоб у Класі можна було публікувати фото й відео, зроблені за допомогою камери.

-доступ до пам’яті: потрібен, щоб до дописів у Класі можна було долучати фотографії, відео та локальні файли. Також він потрібнен для офлайн-доступу.

-доступ до облікових записів: потрібен, щоб можна було вибирати, який обліковий запис використовувати в Класі.

 

Гугл презентації (Google Presentations)

Додаток дозволяє працювати з файлами на пристроях Android:

– створювати та редагувати презентації, відкривати до них доступ та працювати над ними одночасно з іншими користувачами;

– працювати навіть без підключення до мережі Інтернет;

– додавати коментарі та відповідати на них;

– додавати слайди, змінювати їх розташування, форматувати текст, вставляти фігури і так далі.

 

КАХУТ! (Kahoot!)

KAHOOT – платформа для створення вікторин, тестів, дидактичних ігор.

Сервіс може бути використано для перевірки знань учнів.

  • Учні можуть виконувати завдання на будь-якому пристрої, що має доступ до Інтернету – смартфон, планшет, тощо.
  • У завдання можна вставити світлини, відеофрагменти.
  • Учитель може поставити бали за правильність та швидкість виконання.
  • Зареєструватись на сайті можна через GOOGLE або Microsoft  профіль, не потрібно створювати наві логіни чи паролі.
  • Можна дублювати чи редагувати тести, що значно економить час.

 

ТІЧЕР КІТ (TeacherKit – Class manager )

Додаток можна порівняти з віртуальним навчальним закладом:

  • педагог може створити кілька класів чи груп, у яких проводити заняття (вони позначаються у вигляді дверей з табличками). Для того, щоб потрапити до класу, слід зайти у ті чи інші двері;
  • у кожному класі – список учнів. Додати їх у список можна з допомогою позначки “+”, додати з телефонної книги або сфотографувати та відзначити кожного учня;
  • доступні 4 розділи: список учнів, інформація про відвідування, поведінку та журнал для контролю успішності;
  • є можливість надіслати повідомлення усім учням чи батькам (наприклад, повідомити про батьківські збори чи інше).

Ця програма зручна тим, що для її використання не потрібно, щоб гаджети були в усього класу. Достатньо, щоб смартфон чи планшет мав вчитель. Схема створення опитування проста: вчителю потрібно завантажити в мобільний додаток запитання з варіантами відповідей і роздрукувати для учнів картки з QR-кодами. Вони вже готові для скачування на сайті. Кожна картка має персональний номер, тому її легко закріпити за окремою дитиною. Це чотирикутне зображення, де з кожного боку стоїть літера a, b, c чи d. Літери відповідають варіанту відповіді з тесту. Щоб перевірити результати, вчителю достатньо навести свій смартфон на клас — програма відсканує всі результати відразу. Викладач може не розголошувати, хто відстав у тесті, та не ставити оцінок, однак сам матиме повний аналіз того, як клас засвоїв тему.

 

МЕНТІМЕТР (Mentimetr)

Cервіс для створення та проведення опитувань. Вчитель у кілька кліків може завантажити на сайт одне чи декілька запитань. А потім дає учням посилання з кодом доступу чи можливість сканувати QR-код. Це може бути, наприклад, тест з історії України з кількома варіантами відповідей. Приміром, у якому році сталася та чи інша подія. А може бути просте опитування, що дає змогу проаналізувати настрій аудиторії. Наприклад: «Чи зрозуміли ви нову тему?». Вчитель визначає, скільки часу клас має на те, щоб відповісти. А також обирає, у якому вигляді хоче отримати відповіді від аудиторії: просто кількість голосів, процентне співвідношення, діаграма, «хмара слів», графік. Далі учні відповідають зі своїх смартфонів та планшетів.

Важливе уточнення — сервіс не персоніфікований (вчитель не бачить, хто з учнів як відповів). Тому для оцінювання успішності не підійде. Однак може допомогти відслідкувати динаміку засвоєння матеріалу, оскільки результати кожного опитування зберігаються. А учні відповідають більш розкуто, коли знають, що за неправильну відповідь ніхто не дорікатиме.

Методисти Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області розробили науково-методичний супровід організації дистанційного навчання учнів під час карантину та проводять консультування адміністрацій та педагогів щоденно у робочі дні з 9.00 до 18.00, в очній (адреса вул. Івана Франка, 20) та дистанційній формі (контакти за посиланням http://ippobuk.cv.ua/index.php/org-struct/2012-12-06-15-27-32)

 

Рекомендовані Інтернет-джерела для організації освітнього процесу під час карантину для вчителів української мови і літератури:

http://gra-sonyashnyk.com.ua/lastteacher/

https://zno.osvita.ua/ukrainian/

https://zno-ua.net/lesson/ukrainian/tests/

http://studportal.net.ua/page.php?al=mova_zno

https://www.znonasharu.org.ua/ukrainska-mova-ta-lit2018

http://testzno.com.ua/?Itemid=2option=com_jquar

http://2018.pp.ua/novini-2018/2481-zno-2018-z-ukrayinskoyi-movi-ta-lteraturi-pdgotovka-onlayn-probne-zavdannya-testi.html

http://zno.co.ua/ua/

http://zno.fizika.kiev.ua/index.php/golovna

https://erudyt.net/category/pidgotovka-do-zno/ukrainska-literatura

http://www.slovoichas.in.ua

http:/literatura@1veresnya.com.ua

За посиланнями журналу «Дивослово» https://dyvoslovo.com.ua є чимало матеріалу, що допоможе учителям організувати онлайн навчання з мови та літератур.

Методичні матеріали на допомогу учителям  та учням при організації навчання під час карантину розміщено на сайті ІППОЧО за посиланням  http://ippobuk.cv.ua/index.php/zno.

Матеріали для використання в роботі учителям української мови та літератури розміщені також за посиланням

https://www.facebook.com/groups/760641894123305/members/

 

 

Рекомендуємо наступні способи ущільнення вивчення іноземних мов у ЗЗСО області:

  1. Об’єднання навчальних тем. Відповідно до Державного стандарту з іноземних мов та діючих навчальних програм МОНУ з іноземних мов, рекомендуємо скоротити навчальний час на опрацювання тематики  наступних сфер спілкування:
  • особистісної (я, моя сім’я, мої друзі) на усіх етапах навчання;
  • публічної (країнознавчий матеріал) про Україну та країни, мова яких вивчається та теми регіонального компоненту навчальних планів в основній та старшій школі;
  • освітньої (шкільне життя) на всіх етапах навчання.

При корекції календарно-тематичного планування здійснювати об’єднання навчальних тем  з урахуванням вікових, психолого-фізіологічних особливостей учнів та рівня сформованості комунікативної компетенції володіння іноземною мовою.

Не проводити   повторення граматичного матеріалу засвоєного раніше.

  1. Оглядове або самостійне вивчення навчального матеріалу. Збільшити обсяг навчального матеріалу для самостійного опрацювання учнями з розвитку мовленнєвих компетенцій читання і письма під час виконання класних та домашніх робіт. Не відводити окремим уроком опрацювання домашнього читання.
  2. Види і типи контролю.
  • Поточний контроль: надавати перевагу тестовим завданням, виконання яких займає не більше 15 хвилин  навчального часу.
  • Семестрове оцінювання: об’єднати контролі аудіювання, говоріння, читання та письма в два уроки замість чотирьох.

 

  1. Використання резервних годин навчальної програми. Здійснити корекцію планування, скоротивши резервні уроки для засвоєння програмового матеріалу.

 

Довідкова таблиця

 

 

ЗЗСО ЗЗСО з поглибленим вивченням

 

1. Об’єднання навчальних тем Кількість уроків

 

– особистісної

(я, моя сім’я, мої друзі)

2

 

4

 

– публічної (країнознавчий матеріал) 2 4
– освітньої (шкільне життя) 2 4
2. Оглядове або самостійне вивчення навчального матеріалу 1 2

 

 

3. Види і типи контролю 2 2
4. Використання резервних годин навчальної програми –       3 –        6
 Всього ущільнених уроків орієнтовно 9      12 18    24

 

Ущільнення годин іноземної мови в спеціалізованих школах з поглибленим вивченням іноземної мови та гімназіях:

1 клас (6 годин):    «Я, моя сім’я та друзі»- 2 уроки

«Свята  та традиції»-1 урок

«Дозвілля»-1 урок

Шкільне життя»-2 уроки

2 клас (6 годин):    «Я, моя сім’я та друзі»- 2 уроки

«Свята  та традиції»-2 уроки

«Шкільне життя»-2 уроки

3 клас (6 годин):   «Я, моя сім’я та друзі»- 1 урок

«Відпочинок і дозвілля»-3 уроки

«Людина. Одяг. Їжа»-2 уроки

4 клас (8 годин):    «Оточення»-2 уроки

«Місце проживання»-1 урок

«Свята і традиції»-3 уроки

«Природа і навколишнє середовище»-1 урок

«Шкільне життя»-1 урок

5-9 класи (10 годин): домашнє читання -6 уроків

семестровий контроль-2 уроки

«Свята і традиції»-2 уроки

10-11 класи (10 годин): домашнє читання -6 уроків

семестровий контроль-2 уроки

«Дозвілля і спорт»-2 уроки

 

Рекомендовані заходи для організації освітнього процесу під час карантину для вчителів предметів художньо-естетичного циклу:

З метою забезпечення дистанційного навчання та самостійної роботи під час карантину рекомендуємо:

  • учням 8-х класів з предмету  «Мистецтво»  переглянути віртуальні екскурсії музеями світу:

http://www.louvre.fr./

http://www.metmuseum.org

http://www.khm.at/

http://namu.kiev.ua/

http://lviv-art-gallery.virtual.ua/ua

  • учням 9-х класів з предмету «Мистецтво»  переглянути:

Кіноопери «Ріголетто» (Л . Паваротті), «Отелло» (П. Домінго) (комп. Дж. Верді.);

Мюзикли «Memory» («Кішки »); «Привид опери» у виконанні С.Брайтман і А. Бандераса ( комп.Е.-Л. Веббер.);

Саундтреки з мультфільму «Король Лев» і фільмів «Пірати Карибського моря», «Код да Вінчі» ( авт. Г. Циммер.);

кінострічки відомих українських кінорежисерів:

Сергія Параджанова («Тіні забутих предків»), Юрія Іллєнка («Криниця для спраглих», «Білий птах з чорною відзнакою», в якому дебютував Богдан Ступка), Леоніда Осики («Камінний хрест» за мотивами новели В. Стефаника);

українські опери «Наталка Полтавка» М. Лисенка і «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського;

комедію «За двома зайцями» режисера Віктора Іванова за п’єсою М. Старицького;

історичні фільми: «Богдан Хмельницький» Ігоря Савченка, «Данило — князь Галицький» Ярослава Лупія, «Ярослав Мудрий» Григорія Кохана, «Легенда про княгиню Ольгу» і «Молитва за гетьмана Мазепу» Юрія Іллєнка, « Богдан Зіновій Хмельницький» Миколи Мащенка, «Нескорений» Олеся Янчука.

  • учням 10-х-11-х класів рекомендуємо розробити мистецькі проекти відповідно до вивчених тем. Перелік орієнтовних тем мистецьких проектів подано в підручнику «Мистецтво 10-(11)» (рівень стандарту та профільний рівень) після вивчення даної теми або в додатках.