«Європейські канікули»

Настали довгоочікувані  канікули, а учні 7-9-х класів Новоселицької гімназії разом із керівниками Петровою О.Б., Одажіу Р.Г. та Басарабою А.В. продовжують відкривати нові країни та міста. Гімназисти відвідали країни Європи: Польщу, Чехію та Німеччину, де мали змогу познайомитись зі стародавньою архітектурою, скуштувати національні страви та просто гарно провести час.

Перша наша зупинка – Польща, місто Краків. Розташований на півдні Польщі Краків є одним із найдавніших міст і перлиною національної культурної спадщини. Він з гідністю роками слугував столицею і резиденцією королів. Це надзвичайне місто, що лежить над Віслою – найбільшою з польських рік, приваблює туристів із усього світу. Тут розташувався знаменитий Вавель, резиденція, де відбувалися церемонії коронації польських монархів; костьол Діви Марії з унікальним вівтарем роботи нюрнберзького майстра Віта Стоша; центральна площа Ринку – найбільша площа середньовічної Європи.

Наступна зупинка – Прага. Це місто, в якому хочеться гуляти і гуляти, постійно відкриваючи все нові і нові місця! Пішохідна екскурсія по місту – це справжня пригода зі смаком легенд, таємничості, часом шокуючою і заворожуючою душу правдою, про події минулих років. Тут ми дізнались про таємниці будинкових знаків – Біля золотого персня, Біля трьох золотих троянд, Біля дикунів, Біля трьох прапороносців, Біля двох золотих ведмедів, Біля чорного хреста … Дізнались, чому нам не страшний м’ясник Томаш, який бродить ночами озброєний величезною сокирою. І все це – чудова і таємнича Прага!

Наступного дня, після смачного сніданку, наша подорож продовжилась «Колискою німецької Саксонії – Дрезден». Своїх відвідувачів з давніх давен Дрезден заворожує блискучим і захоплюючим поєднанням традицій та сучасності. Прогулюючись центром міста, з його колишньою Резиденцією саксонських курфюрстів і королів, видом на чудовий ландшафт Ельби, ми відчули неповторний шарм «Флоренції на Ельбі» – міста мистецтва, старовинної витонченої архітектури, величезних музейних колекцій, оркестрів та хорів зі світовим ім’ям.

Завершальним етапом нашої подорожі був Львів. Він вабить своєю неповторністю, своїм живим стилем та особливим колоритом кожної з його вуличок. Львів приховує багато таємничих та загадкових споруд, які доповнюють одна одну. Театри, історичні будівлі, пам’ятники, музеї, кав’ярні, палаци, парки – все це матеріальна незамінна цінність міста, а духовна приховується у кожному елементі Львова – запах кави, привітність львів’ян, шелест листя дерев, «подих» міста та живий дух історії, що наповнює кожну стародавню споруду. День розпочався з екскурсії старим містом: площа Ринок, оперний театр, собор Святого Юра, костел Петра і Павла – пам’ятки, в яких історія оживає.

Не оминули своєю увагою й сучасний Львів. Поласували смачними солодощами у майстерні шоколаду (ще й чимало придбали на подарунки для рідних), майстерні карамелі, здійснили спуск в підземелля “Копальні кави”,  а також встигли побувати й у «Макдональдсі» (як же без нього!).

Під час своєї подорожі гімназисти мали змогу відвідати Львівський кінопалац.

Увечері,  стомлені, проте натхненні красою Кракова, Праги, Дрездена та Львова, сідаючи в потяг, діти ділилися враженнями, пригадували веселі та цікаві моменти подорожі. Усі повертались додому, сповнені емоціями та бажанням відвідати ці місця ще не один раз.

Оксана Петрова – класний керівник 8-А класу