«Як світло денне нам потрібне право, бо без законів не живе держава»

 

       10 грудня відзначається  Міжнародний День прав людини. Адже саме цього дня у 1948 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй прийнято Загальну декларацію прав людини. Учні 9-х класів та класні керівники Нововоселицької гімназії в рамках загальношкільного проєкту «Крок до зірок» долучились до відзначення Всеукраїнського тижня права, який проходив з 9 по 13 грудня, організували та провели ряд заходів, метою яких було: підвищити інтерес учнів до правознавства; розширити й поглибити знання щодо прав та обов’язків учнів; створити сприятливі умови для виявлення знань та вмінь учнів у нестандартних ігрових ситуаціях.

Протягом тижня були проведені заходи, спрямовані на забезпечення захисту прав дитини, дотримання національних, загальнолюдських моральних принципів та традицій, підвищення правової освіти школярів, формування в учнів свідомого ставлення до необхідності поважати норми права та законності:

  • загальношкільна лінійка: «День прав людини. Відповідальність починається з мене»;
  • відеоролік: «Міжнародний день прав людини»;
  • виступ по шкільному радіо на тему: «Сторінками Конвенції про права дитини, Декларації прав людини»;
  • перегляд науково – популярного фільму «Конвенція про права дітей»
  • поширення буклетів «Знай свої права»;
  • зустріч учнів 9 – 10 класів із представником правоохоронних органів;
  • кінолекторій для учнів молодших класів: «Права дитини мовою казок»;
  • брейн-ринг «Правове лото» 9 – 11 класи;
  • психологічний практикум: «Підлітки мають знати свої права».

Завершився Тиждень правових знань інтерактивним заходом з правознавства між учнями старших класів на тему: «Правове лото». Правовий брейн-ринг відбувся між учнями 9-х (команда “Феміда”) та 10-11-х (команда “Слуги Феміди”) класів. Старшокласники не лише показали уміння правильно та швидко відповідати на поставлені бліц-питання, а й вірно розв’язували юридичні задачі. Гра була цікавою та динамічною і завершилась перемогою з незначною перевагою команди 9-х класів, але вважаємо, що переможених немає, адже отримані знання та набута інформація стане в нагоді не лише школярам, які брали участь в заході, а й усім присутнім. Адже обізнаність у питаннях права робить наше життя більш комфортним та захищеним, а нам надає упевненості в собі. Дуже сподіваємося на те, що рівень правових знань та правова культура наших учнів піднялися на більш високий рівень.

Робота по формування правових відносин продовжується і далі. Вона сприяє розширенню правових знань учнів, формує вміння співвідносити в життя норми моралі та прав, застосовувати правові знання в повсякденному житті.

Дисар Яна та Одажіу Росина, класні керівники 9-х класів