Як пошити медичну маску своїми руками із марлі, бинта або тканини

Навіщо потрібна медична маска

Медична маска ㅡ один з головних способів захисту від коронавірусу, грипу та ГРВІ. Вона стримує інфекцію, перешкоджає потраплянню в рот і ніс вірусів, бактерій та інших небезпечних для організму речовини. Маска не просто прикриває слизові, але й захищає ваше обличчя від ваших же рук.

Нагадаємо, що ВООЗ застерігає: використання маски як єдиного засобу є недостатнім для захисту. Необхідно дотримуватися правил гігієни рук: часто і ретельно мити руки і в жодному разі не торкатися обличчя, у тому числі і маски.

Якою повинна бути якісна маска

Щоб маска ефективно захищала дихальні шляхи, потрібно, щоб вона повністю закривала більшу частину обличчя, а залишалися відкритими тільки очі й лоб. За загальноприйнятим стандартам, розміри ватно-марлевої пов’язки повинні відповідати таким параметрам:

  • ширина маски – близько 90 см (включаючи довжину зав’язок);
  • ширина центральної секції – 20 см;
  • висота центральної секції – 10-15 см.

Як зробити ватно-марлеву пов’язку

Це найпростіший засіб захисту дихальних шляхів. Ватно-марлева пов’язка складається з кількох шарів марлі і фільтра у вигляді вати.

Потрібен шматок марлі розміром 90х60 см і шматок вати 15Х20 см товщиною 1 см. Треба покласти вату посередині шматка марлі і згорнути таким чином, щоб вийшов тришаровий прямокутник: марля, вата, марля. Бічні кінці марлі потрібно посередині розрізати, щоб утворилося 2 пари зав’язок.

 

Як зробити маску із бинта

Якщо у вас немає марлі, можна використати бинт. Він має бути шириною мінімум 14 см. Знадобиться також вата товщиною 1 см, шматок розміром 14х14 см.

Відрізати смужку бинта довжиною 60 см. На початок смужки покласти вату і загорнути її у бинт. Має вийти 5 шарів: по 2 шари бинта з кожного боку і шар вати в центрі. Прямокутник зшити по всіх краях, пришити зав’язки.

Як пошити маску із тканини

Якщо у вас вдома немає ні марлі, ні бинта, можна зробити маску із тканини. Це повинна бути натуральна бавовна без домішок синтетики. Краще відразу пошити 6 комплектів масок для кожного члена сім’ї, щоб їх можна було вчасно змінювати і весь час бути захищеним.

  • Такі маски є багаторазовими. Їх можна випрати у звичайній воді із пральним порошком, пропрасувати на максимально високій температурі і знову використовувати.
  • Саморобна маска ефективна протягом 1–3 год, потім її обов’язково треба замінити на чисту!
  • У жодному разі до маски не можна торкатися до пов’язки руками, а знімати, акуратно беручи за зав’язки.