Всеукраїнський радіодиктант національної єдності 2020 року у Новоселицькій гімназії

У День української писемності та мови усі небайдужі до державної мови писали ювілейний ХХ Радіодиктант національної єдності.
Ця подія 20 років поспіль об’єднує українців. Кожен на своєму місці – офісі чи кав’ярні, виробництві чи університеті зупиняється на 15 хв, щоб написати диктант і об’єднатися з іншими навколо своєї мови.


Текст для диктанту написав відомий письменник і видавець Іван Малкович. Науковою консультанткою проєкту стала докторка філологічних наук, професорка Лариса Масенко. Читала диктант акторка Римма Зюбіна.
Цікаво, яка ж історія цього свята?
Перший радіодиктант національної єдності відбувся в травні 2000 року до Дня Кирила й Мефодія (24 травня) та з нагоди перепоховання Тараса Шевченка.
Перший радіодиктант провели навесні, а результати оголошували восени. До того часу вже всі встигли забути, що писали диктант. Але після оголошення імен переможців — згадали: і на радіо знову почали приходити роботи. Тому вже наступного року запровадили перші правила: обмеження щодо дати надсилання, певні вимоги щодо оформлення.
Перші тексти радіодиктантів не створювалися спеціально до події. Тому нечесні учасники просто знаходили їх у книжках — і переписували. Одного року був перероблений текст зі збірника диктантів: в результаті було отримано кілька десятків листів без усіх змін і скорочень, а так, як наводився текст у збірнику.
Також були спроби авторських текстів, з авторськими розділовими знаками. Це викликало негативну реакцію й ледь не спричинило її припинення.
Але потім в історії радіодиктанту відбулося кілька якісних змін, унаслідок яких подія перетворилася на повномасштабне свято — дату з весни перенесли на осінь, чітко прописали дату надсилання, тест почали замовляти спеціально.
2014 року Київський університет імені Бориса Грінченка встановив рекорд України з наймасовішого написання радіодиктанту на одній локації.
Із 2015 року радіодиктант існує в телеверсії, а 2017 уперше відбувся стрим зі студії на Хрещатику, 26 у мережі Фейсбук. Але при тому диктант залишається саме радіопродуктом: його потрібно писати на слух, уважно дослухаючись до інтонацій диктора.
Традиційно, долучилися до акції також вчителі української мови та учні 9 – 11 класів Новоселицької гімназії.
Цьогоріч написання диктанту у гімназії відбулося у дистанційному форматі. Це досить незвично, за 20 років – вперше. Не дивлячись на незвичні обставини, свято відбулося.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Керівник суспільно-гуманітарного циклу
Новоселицької гімназії: Підлісна Н.О.