Урок-гра «Різдвяні свята»

…Нехай святиться Різдво…

       Ч. Діккенс

…такими словами  07 грудня2021 року розпочинався  незвичайний урок –гра «Різдвяні свята»  в 6-А класі Новоселицького ліцею №1, напередодні свята – Різдва, яке будуть  святкувати  християни католицького віросповідання незабаром. Метою даного заходу  було узагальнити знання учнів про повість Ч.Діккенса «Різдвяна пісня в прозі», перевірити , наскільки уважно та  вдумливо вони читають; вміння  розвивати  творчу уяву,  їхні  художні здібності . Та найголовнішим завдання уроку стало не тільки підсумувати вивчений твір письменника, а зробити наголос , що духовні цінності людини повинні бути вищими за матеріальні, пробуджувати цікавість до традицій,  літературної та духовної спадщини різних народів.

Готуючись  до уроку,  учні отримали   випереджувальні  завдання:

  • підготувати інформацію про святкування православного і католицького Різдва;
  • заспівати колядку або різдвяну пісню;
  • оформити різдвяні листівки.

Об’єднавшись в творчі групи  та обравши журі, діти розпочали змагання в наступних конкурсах: конкурс Всезнайок «Що ми знаємо про святкування православного і католицького Різдва»; конкурс «Різдвяна мелодія» на краще виконання колядки чи різдвяної пісні. Після цього конкурсу учні почули  цікаву розповідь  про історію створення української різдвяної пісні «Щедрик» Миколи Леонтовича та про те, що її пов’язує з американською «Колядкою дзвоників»; конкурс  «Чарівний пензлик» (конкурс оформлювачів, декораторів, художників  різдвяної листівки); конкурс «Ерудит» -літературні вікторини .

Приємно зазначити , що практично всі учні проявили високу активність, показали вміння творити,  підтримувати  та робити приємні  подарунки своїм одноліткам, друзям, і навіть вчителю. Крім подарунків діти подарували також один одному радість спілкування. Подарунок далеко не завжди буває матеріальним. Подарувати можна посмішку, погляд, добре слово і цим теж зробити людину щасливою.

Добро, яке ми творимо, варте великого скарбу. Тож давайте в ці святкові дні будемо уважнішими до близьких і знайомих, не забуваймо про посмішку, добре ставлення, ласкаве слово,  тому що в різдвяні дні це все має особливо високу ціну.

Щасливого прийдешнього Різдва вам та вашим родинам!

Тетяна Георгіївна Дідух-Бойчук,

вчитель зарубіжної літератури

 Новоселицького ліцею №1