«Спорт крокує по планеті»

Спливає час, за віком вік.

Життя незмінне тріумфує.

Скрізь, де проходить чоловік,

Там завжди поруч спорт крокує.

В рамках загальношкільного проєкту «Крок до Зірок» з привентивного виховання та формування ЗСЖ у 8-А класі пройшов захист проєкту на тему «Спорт крокує по планеті». Метою проєкту є формування свідомого ставлення до необхідності занять спортом, пропаганда здорового способу життя, поширення ідей олімпізму, сприяння гармонійному розвитку особистості дитини.

Учні класу розділилися на три  групи. Творча група «Шукачі» віднайшла та систематизувала матеріал про історію виникнення Олімпійського руху в світі та в Україні, зокрема. А також учні  створили презентацію на тему: «Історія та сучасність Олімпійських ігор».

Група «Пошуковці» створила збірку «Олімпійські чемпіони за роки незалежності України», в якій зібрали олімпійських чемпіонів України за 30 років незалежності.

Творча група  «Митці» віднайшла та систематизували відомості про цікаві факти з історії та сучасності Олімпійського руху та прорекламувала проєкт, створивши буклет «Все про Олімпійські ігри». Результатом роботи над проєктом є придбання комплекту стендів на олімпійську тематику.

Так, в ході проєкту учні дійшли висновку, Олімпіський рух є філософією життя, що прославляє і об’єднує в збалансовану цілу гідність тіла, волі і розуму. Олімпізм, що сполучає спорт з культурою і освітою, прагне до створення способу життя, що грунтується на радості від зусилля, на виховній цінності хорошого прикладу і на пошані до загальних основних етичних принципів. Особливо високо оцінюється роль олімпійського руху в реалізації фундаментальних цінностей гуманізму, таких як: мир, дружба, взаєморозуміння, взаємна повага, взаємозбагачення у спілкуванняі людей, ідеал гармонійно розвиненої особистості.

Спорт сприяє зміцненню здоров’я школярів, має важливе виховне значення для розвитку не тільки тіла і розуму, а й для формування характеру, оскільки досягнення певного рівня фізичної підготовленості і оволодіння певними руховими навичками вимагає значних зусиль волі і самодисципліни. Спорт сприяє зміцненню єдності, зближуючи всіх членів шкільного колективу. Хоча першочерговим завданням шкільного спорту є надання можливості займатися спортом всім дітям незалежно від ступеня їх обдарованості, шкільний спорт вважається також першою сходинкою на шляху до великих спортивних досягнень, а тому високий рівень його організації є основою для майбутніх успіхів у спорті як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Отже, унікальна сила олімпійського руху полягає у його здатності вселяти мрію у молоде покоління. Приклади чемпіонів спонукають молодих людей, а мрія взяти участь в Іграх веде молодь до спорту. Спорт допоможе їхньому тілу і розуму. Спорт навчить їх поважати правила і своїх суперників. Спорт допоможе інтегруватися у суспільство. Спорт принесе їм радість і визнання. Спорт зміцнить їхнє здоров’я.

Козак Сніжана Дмитрівна,

класний керівник 8-А класу

Новоселицького ліцею № 1