Мандруємо Європою без віз…

Єднає нас, людей, Європа,

Яка у всесвіті одна така,

І той, хто близько чи далеко,

Тобі мов брат або сестра.

Ми різні за мовою, різні натури,

Різні звичаї, різні культури.

Та Європа — наш спільний дім…

В рамках декади громадянської освіти 10 травня 2022 року  в 9-Б класі Новоселицького ліцею №1 було проведено виховну справу в онлайн форматі віртуальну  подорож-вікенд «Шедеври європейської культури та літератури» та  столицями європейських країн «Європою без віз». Метою такого дійства було: розширити знання дітей про європейські країни; ознайомити з культурою країн Європи; розширити знання про музичні інструменти; збагачувати активний словник відповідно до тематики декади; активізувати пізнавальну діяльність дітей; розвивати навички вільного спілкування. виховувати повагу до народів Європи, гордість за свою країну, естетичний смак. Звичайно, де є мета, там і є певний очікуваний результат щодо навчання учнів : знають  країни Європи, їхні національні особливості; виявляють  інтерес до подорожей Україною і світом; знають  європейські цінності; знають та поважають  культуру країн Європи.

Що це за Європа така, і чи далеко вона розташована, спитаєте ви. Відповідь вас здивує, бо вона… просто тут, де й ви. Адже Україна — одна з країн, що належать до європейської частини світу. Щоб легше орієнтуватися у світі, ще в давнину люди умовно розподілили його на частини і дали їм назви: Америка, Африка, Азія, Європа, Антарктида, Австралія і Океанія. Ми, українці, живемо в Європі. А хто ще, ви знаєте ? Отож, у Європі розташовано близько 50 країн.

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Під час віртуальної  мандрівки учні мали змогу  відвідали багато європейських країн, дізнались цікаві факти про відомих європейських письменників, композиторів, художників, побачили культурні пам’ятки тієї чи іншої держави. Також діти говорили про те, що ніколи не потрібно забувати про своє, про свою державу: «Чужого навчайся – свого не цурайся». Адже в наш час кожен має право навчатися там, де він собі обирає місце навчання. Подорожувати, пізнавати  більше світ.

Європа – дивовижна у своїй різноманітності. Багата історія, високі гори, швидкі ріки, льодовики, пляжі, ліси, замки, острови, міста… А ще – чимало цікавих фактів, про які знає далеко не кожен. Європа — колиска сучасної цивілізації. Саме на території європейських держав знаходиться найбільша кількість пам’яток культури і мистецтва, а давня історія європейських народів розбурхує розум багатьох поколінь істориків і археологів…

На завершення  ми запрошуємо вас до мандрівок Європою. Мандруйте, пізнавайте, отримуйте гарний настрій. Хай мрії збуваються!

Дідух-Бойчук Т.Г., класний керівник