Бабин Яр –  вчора, сьогодні , завтра…

Українська та світова спільнота у вересні цього року відзначає 81- річницю початку подій у Бабиному Яру, що є символом трагедії Голокосту та нацистських злочинів на українській землі, жертвами яких стали мільйони людей. Бабин Яр став могилою десятків тисяч євреїв, а також українських патріотів, військовополонених, циган та інших громадян.

…Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, було знищено більше 30 тисяч євреїв. Усього за роки нацистської окупації Києва 1941-1943 роки за різними джерелами, було знищено близько 100000 осіб.

Українська держава та громадськість приділяє велику увагу вивченню історії Голокосту та інших геноцидів, формуванню в українському суспільстві атмосфери толерантності, міжнаціональної та міжрелігійної злагоди та порозуміння. 81рік трагедії Бабиного Яру – це привід не тільки згадати жертв війни та Голокосту, але й вшанувати героїв опору нацизму, виховувати нашу молодь на прикладах взаємоповаги між народами, духовного подвигу заради рятування життя людей.

З цієї нагоди 28 вересня 2022 року  відбулась виховна справа в 10 класі Новоселицького  ліцею №1. Разом із вчителем історії,   Галиною Василівною Пивнюк. Метою заходу було розкрити зміст і наслідки трагедії Бабиного Яру в роки Другої світової війни;  виховувати непримиренність до насильства, гордість за тих співвітчизників, які віддали своє життя заради інших;   виховувати повагу до історичного минулого України, патріотизм, активну громадянську позицію; продовжувати  формування культури міжнаціональних відносин у суспільстві. Діти  переглянути презентацію  «Бабин Яр: без права на забуття», і як не прикро, боляче було говорити про нинішній «Бабин Яр», який  з’явився, та з’являється в наслідок вторгнення Росії.. . Звичайно,  трагічні сторінки історії закликають народи світу до пильності. Адже й сьогодні слушно нагадати відомий афоризм: «Історія – не вчителька, а наглядачка… Вона нічого не навчає, а лише карає за незнання уроків». . І боротьба за Незалежну Соборну українську державу продовжується. Тільки мир, злагода, єдність багатонаціонального українського суспільства, громадянська позиція, патріотизм, збереження величної пам’яті про бойові звитяги та трудові звершення для нащадків – запорука сучасних і майбутніх історичних перемог України .

Дідух-Бойчук Т.Г., класний керівник 10 класу

Новоселицького ліцею №1