Правова культура – міцність держави

У неньки народилося дитя,

Дитя моє! Бог дав тобі життя.

І щоб ніхто не заподіяв шкоди

Тобі, малесенький громадянин, –

Бог дав закони нашому народу.

Від дня народження до іменин,

Він твій, цей світ широкий за вікном.

Ти на життя і щастя маєш право

Під золото – блакитним знаменом

Своєї Української держави.

 Гросмейстер повинен зробити вибір

між чорною і білою клітиною.

Кожного дня, кожної миті

Людина вибирає між добром і злом.

Конституція України характеризує Україну як суверенну, незалежну, демократичну, соціальну, правову державу. Наша країна стоїть на шляху розвитку правової держави. Тому цілком закономірно, що перед школою стоїть завдання виховати правосвідомого громадянина.

З метою ознайомити учнів з поняттями “адміністративна та кримінальна відповідальність”,  “покарання”; з’ясувати особливості адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх, розв’язувати юридичні ситуації, сформувати в учнів вміння застосовувати отриманні юридичні знання на практиці; виховувати правову свідомість, негативне ставлення до злочину, як суспільного явища, виховувати повагу до права та юридичних норм; поглибити знання учнів, що стосуються прав й обов’язків громадян та їх реалізації згідно з Конституцією та Законами України; формувати в учнів правову культуру та правосвідомість; стимулювати вироблення активної громадянської позиції щодо неправомірної поведінки, яка завдає збитків державі, зазіхає на територіальну цілісність і незалежність України; виховувати повагу до Законів, Конституції України, прав та свобод громадян, відповідальність за свої вчинки та почуття громадянського обов’язку 7 жовтня 2022 року у Новоселицькому ліцеї № 1 в рамках загальношкільного проєкту «Крок до зірок» та всеукраїнського місячника шкільних бібліотек класним керівником Козак С.Д. та бібліотекарем Луник В.Д. для учнів 9-А класу  проведено годину державності (8 жовтня – день юриста) з інспектором Ювенальної превенції Чернівецького РУП ГУНП в Чернівецькій області старшим лейтенантом поліції Гуцу Романом Дмитровичем та поліцейським офіцером громади Чернівецького РУП ГУНП В Чернівецькій області старшим лейтенантом поліції Туряком Сергієм Дмитровичем на тему «Особливості адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх».

Роман Дмитрович ознайомив учнів з особливостями адміністративної та кримінальної  відповідальності неповнолітніх; з видами покарань, що застосовуються до неповнолітніх; розповів про примусові заходи виховного характеру; обставини, що враховуються при призначенні кримінального покарання неповнолітній особі. А також поділився життєвими ситуаціями з власної практики та відповів на питання учнів.

Сергій Дмитрович нагадав учням про правила дорожнього руху, правила поведінки під час комендантської години та техніку безпеки під час повітряних тривог.

Наприкінці зустрічі учні прийшли до висновку, що сьогодні перед ними стоїть завдання не лише знати й уміло використовувати свої права, але й виконувати всі свої обов’язки, не тільки засвоювати правові знання, а й постійно їх реалізовувати згідно з Конституцією та Законами України. Завжди мати активну громадянську позицію щодо неправомірної поведінки, яка завдає збитків державі, зазіхає на територіальну цілісність і незалежність України, поважати Закони своєї держави. Тому що кожен є громадянином України, частиною великого народу, великої родини, де знають свої права і обов’язки, а головне патріотично налаштовані, які серцем і душею вболівають за свою країну.

Отже, правова культура — це міцність і сила держави, знання і верховенство права, правосвідомість, престиж, стабільність та визнання держави.

 

Класний керівник 9-А класу                                              С.Д. Козак